Hlavní obsah

Dotknout se vědy budou moci zájemci také v Ostravě

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd ČR vždy na začátku listopadu, je určen široké veřejnosti. Vstup na všechny akce tohoto festivalu je zdarma. Motto letošního ročníku festivalu je Dotkni se vědy. Také Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity srdečně zve všechny zájemce, aby tak učinili.

Foto: Beáta Sklářová

Archivní foto z popularizační akce Noc vědců 2014.

Článek

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity si v rámci doprovodných akcí na první festivalový den v sobotu 1. listopadu od 14.00 do 18.00 hodin v ostravském obchodním centru Nová Karolina připravila atraktivní popularizaci přírodovědných oborů v jednom hravém odpoledni. 

Na co se můžete těšit?

Katedra biologie a ekologie představí Pestrý svět biologie - například s expozicí rostlin, ve které si prohlédnete sukulenty či masožravky, dále terária s hmyzem, jako jsou švábi a pakobylky.

Katedra fyzické geografie a geoekologie ukáže v sekci Díváme se na Zemi družicové snímky zajímavých míst na Zemi formou hádanek. Zjistíte, jak se dají družicové snímky využit.

Katedra fyziky představí různé pokusy s čidly a také pokusy s vývěvou a termokamerou ve stánku Umíme změřit (skoro) vše.

Katedra chemie má připraveny domácí chemické pokusy, které si sami vyzkoušíte a děti se je mohou naučit a vyzkoušet pak i doma. Tyto experimenty jako jsou například otisky prstů, neviditelný inkoust nebo chemické kreslení, předvedou v pásmu Kouzelná chemie.

Katedra informatiky a počítačů má pro vás přichystány roboty, zajímavé aplikace pro tablety a také například sekci Inteligentní systémy kolem nás.

Katedra matematiky vás prostřednictvím matematických hrátek, které většinou pochází z Japonska či ze staré Číny provede po Matematické cestě do země vycházejícího slunce. Seznámíte se s Origami, matematickými rébusy jako jsou Kakuro, Futoshiky i Hanjie anebo si můžete sestavit různé obrázky z hlavolamu Tangram.

Popularizace přírodovědných oborů má na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity velkou tradici, pořádají tu spoustu akcí pro základní i střední školy včetně akcí pro veřejnost. Pokud vás zajímá, co se u na Přírodě (zkratka pro Přírodovědeckou fakultu OU) děje, nahlédněte do jejího archívu akcí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám