Hlavní obsah

Domov Matky Rosy v Rajhradě uspořádal varhanní koncert

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kostele Božského Srdce Ježíšova v areálu kláštera sester Těšitelek v Rajhradě se konal v pondělí 28. prosince varhanní koncert. Na pozvání Domova Matky Rosy - domova pro seniory - vystoupili Michael Bártek a Jiří Lang.

Foto: Jiří Smutný

Jiří Lang a Michael Bártek

Článek

Michael Bártek je již renomovaný muzikant. Hru na varhany studoval na brněnské konzervatoři, brněnské JAMU a pražské HAMU. Je vítězem mnoha prestižních mezinárodních varhanních soutěží. V současné době žije a pracuje ve Štrasburku, kde vyučuje hru na varhany v protestantské škole.

Jiří Lang je nadějný mladý varhaník, který studuje brněnskou konzervatoř ve třídě Petra Kolaře. Kromě studia hraje na varhany v kostelech při liturgiích, kde uplatňuje nejen dosud získané znalosti a dovednosti, ale i svoji mimořádnou schopnost improvizace.

Michael Bártek přednesl Pastorale Johanna Sebastiana Bacha a Variace na vánoční píseň Marcela Duprého. Jiří Lang zvolil Concerto in G Johanna Sebastiana Bacha, Introdukce a Passacaglia d-moll Maxe Regera a vlastní improvizace na vánoční písně. V závěru oba společně přednesli Suitu na známé vánoční koledy pro čtyři ruce a čtyři nohy Ralpha Böltinga.

Posluchačů do kostela nepřišly zrovna davy. Možná proto, že klášter sester Těšitelek stále není příliš znám. Ti, kteří přišli, byli koncertem nadšeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám