Hlavní obsah

Domácí úkol číslo 21: Pocta Bohumilu Hrabalovi

Novinky, Lenka Žáčková

Na Staroměstské radnici v Křížové chodbě v Praze je možné od 28. února vidět tradiční výstavu tzv. Domácích úkolů, které zadává galerista Miroslav Lipina českým umělcům, ač sám v dětství nikdy domácí úkoly neměl v lásce.

Foto: Lenka Žáčková

Výtvarná pocta Bohumilu Hrabalovi

Článek

Tentokráte zadal úkol č. 21, který většina autorů považuje za ne zcela lehký počin a zní: POCTA BOHUMILU HRABALOVI k 100. výročí.

Pocta Bohumilu Hrabalovi je oslavou výjimečného i svérázného muže, od jehož narození uplyne letos sto let. Díky výzvě galeristy Lipiny ožila na plátnech tvář českého „svéráze“, ale také postavy z velmi inspirativních Menzelových filmů a z knížek plných obyčejných i neobyčejných příběhů lidí, kteří jsou laskaví, ale to neznamená, že nemohou stát za recesí, která občas hraničí s černým humorem.

Na vernisáži výstavy nemohlo tedy chybět „razítko“, které bylo otiskováno na přání účastníků kamkoli. Nebylo to, které používal mladý železničář Miloš Hrma, kterého ztvárnil v Menzlově filmu Ostře sledované vlaky Václav Neckář, ale rozhodně galeristu Lipinu inspirovalo.

Razítku neodolal ani Slavomír Lenert, který kulaté razítko vyrobené k poctě Bohumilu Hrabalovi, otiskl jihočeské výtvarnici Michaele Žemličkové na hrudník. Vernisáž výstavy si nenechal ujít například ani Jaroslav Svěcený či Bára Štěpánová.

Pražská Galerie La Femme zadává Domácí úkoly již od roku 2003. První byl na téma Pocta jedné fotografii a vznikl na námět fotografie Jana Lipiny z roku 1977, na které žena hledí z temné místnosti ven z okna a přes své rameno upírá pohled do světlé zahrady.

Domácí úkol je postaven na provokaci, kdy výtvarníci variují vše, co jim přijde na mysl a bez jakékoli cenzury. Díky tomu mohlo vzniknout například dílo Snídaně starých pánů od Aloise Mikulky nebo Snídaně v marihuaně Jiřího Šorma, které nepostrádá svobodu a vtip.

Domácí úkoly se vždy těší velké pozornosti autorů a posléze i návštěvníků galerií a výstavních síní. V minulosti byly zadány úkoly například na téma: Malá pocta velké Edith, Venuše, Žena a automobil, Mona Lisa, Žena, víno, zpěv, Vyhnání z ráje, S vodou mě baví svět, Autoportrét, Avignonské slečny, Žena v zajetí techniky, Srdeční záležitost, Žena v pohybu, Žena a zvíře, Cherchez La Femme, Žena a architektura a Z jeviště.

Výstava potrvá do 22. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám