Hlavní obsah

Dokument Sama proti času představí Martinu Sáblíkovou

Novinky, Tomáš Vítámvás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martina Sáblíková je česká rychlobruslařka specializující se na dlouhé tratě, dvojnásobná olympijská vítězka a několikanásobná mistryně České republiky, Evropy i světa, držitelka několika juniorských i seniorských světových rekordů a nyní i čerstvou vítězkou univerziády.

Článek

Sama proti času je dokumentární film, který představuje Martinu Sáblíkovou široké veřejnosti. Ta sice rychlobruslařku zná a fandí jí, ale vzhledem k určité okrajovosti rychlobruslení v naší zemi o ní ztrácí rychle povědomí.

V České republice neexistuje rychlobruslařská dráha, sportovní zázemí je minimální a členská základna čítá několik desítek lidí. O to úžasnější je skutečnost, že z tohoto prostředí vychází fenomén jménem Martina, který dobývá světové sportovní úspěchy. V Nizozemsku, Polsku, Německu a mnoha dalších zemích je Martina celebritou, stále však zůstává skromnou dívkou.

Dokument se věnuje i osobě trenéra Petra Nováka. Je nejbližším člověkem v životě Martiny Sáblíkové, jejím mentorem a ochráncem. Jejich komplikovaný vztah je založen na absolutní důvěře, na schopnosti říci si vše do očí a na spolupráci ve všech detailech, neboť se jedná o nejvyšší mety v daném sportu.

V dokumentu o Martině Sáblíkové je naprosto stěžejní téma cesty děvčete z malého města na úpatí Vysočiny do světa těch nejlepších sportovců, olympioniků. Tato cesta je plná překážek, odříkání, sebeobětování a bolesti. Zároveň je ale korunována úspěchem, slávou a respektem. Martina je v současné době na vrcholu své kariéry, právem má již zasloužen titul legendy rychlobruslařského sportu. Spousta toho byla vykonána, další cíle jsou vytyčeny. Jede se dál...

„Město Žďár nad Sázavou je hrdé na sportovkyni, která má stále trvalý pobyt v našem městě, ač větší část roku stráví v zahraničí. O to silnější je náš pocit hrdosti, když na žďárském ovále a zimním stadionu absolvuje část své letní, či zimní přípravy a absolvuje zde i závody,” uvedl Ladislav Bárta, místostarosta Žďáru nad Sázavou.

Martina Sáblíková se narodila v roce 1987 v Novém Městě na Moravě, s rodinou však od narození žila ve Žďáru nad Sázavou. V roce 2009 se přestěhovala do nového domu ve Velkém Oseku, kde měla vyrůst první rychlobruslařská hala v Česku. Protože však tyto plány nebyly realizovány, vrátila se v zimě 2012/2013 zpět do Žďáru nad Sázavou.

Film Sama proti času se bude v Kině Vysočina ve Žďáru nad Sázavou promítat ve středu 18. prosince od 16.30 hodin. Účast hlavní hrdinky filmu se nepodařilo díky její náročné olympijské sezóně zajistit, ale bude určitě přítomen režisér filmu David Bonaventura, který poodhalí vznik tohoto snímku.

„Po skončení sezóny Martiny Sáblíkové počítáme s dalším promítáním, které by bylo spojené i s besedou s ní a trenérem Novákem,” uvedl Bárta.

Film bude také promítnut v rámci doprovodného programu VI. Zimní olympiády dětí a mládeže, která bude v termínu od 19. do 24. ledna 2014 v Kraji Vysočina. Ve Žďáru nad Sázavou bude Olympijský dům a dvě soutěžní disciplíny - krasobruslení a hlavně rychlobruslení.

Reklama

Výběr článků

Načítám