Hlavní obsah

Dojemný příběh muže, který změnil jiným život, představí filharmonici a herec Pavel Vacek

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citlivý, hluboký, dojemný i inspirující. Mnoho přívlastků má příběh, jež zaznamenal Jean Diono v knize Muž, který sázel stromy. Na motivy této povídky vzniklo komponované pásmo tria filharmoniků Ligneus, které ke spolupráci přizvalo herce Pavla Vacka. Upravené zpracování zažije svou premiéru.

Foto: Archiv Ligneus

Trio Ligneus připravilo "svému domácímu" publiku pořad v rámci abonentního cyklu koncertů Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně.

Článek

Mistrovská povídka z roku 1953 o pastýři, který svou nezištnou letitou prací probudil v nehostinné krajině nový život, je mimořádným dílem francouzského autora. Komponované pásmo zazní ve zlínském Kongresovém centru 1. listopadu od 19 hodin. Netypický pořad uvádí Filharmonie Bohuslava Martinů.

Trio Ligneus, Alžběta Jamborová na hoboj, Jiří Kundl na klarinet a Michal Kubáč na fagot, představí publiku příběh prolnutý hudbou světových autorů jako je J. Ibert, H. Tomasi, J. CH. Faber, J. S. Bach, W. A. Mozart, nebo M. Spisak. Zatímco první hráči na a sólisté filharmonie nabízí souznění hudební, v roli průvodce se představí jejich host, herec Městského divadla ve Zlíně, Pavel Vacek.

„Je to neskutečně silné propojení příběhu, hudby, přednesu a komunikace s publikem. Myslím si, že díky tomuto pojetí dostane hudba konkrétnější rozměr,” přibližuje komponovaný pořad fagotista Michal Kubáč.

„Jsme sehraní muzikantsky a všechny čtyři nás spojuje dlouholeté přátelství. Tato spolupráce nás naplňuje,” doplnila kolegu hobojistka Alžběta Jamborová.

Radost ze hry komorní hudby podnítila trojici hráčů na dechové nástroje vytvořit trio s názvem Ligneus (latinsky dřevěné) před více než deseti lety. Společně koncertují v České republice i v zahraničí. Tito muzikanti také sólově účinkují s orchestrem FBM, jinými filharmoniemi a hudebními tělesy. 

Pavel Vacek je zlínskému publiku známý coby herec, ale také moderátor, či dabér. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám