Hlavní obsah

Dobrušská škola nabízí složení zkoušky z vyhlášky o odborné způsobilosti v elektrotechnice

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška od letošního školního roku nabízí svým absolventům i kvalifikovaným zájemcům z řad veřejnosti vykonání zkoušek z Vyhlášky č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice.

Foto: Jana Melicharová

Pozorní posluchači poslouchají svého lektora a zkušebního komisaře v jedné osobě

Článek

První říjnové páteční dopoledne znamenalo další úspěšný krok v historii SŠ - PVC Dobruška. Konaly se zde poprvé zkoušky z Vyhlášky č. 50 o odborné způsobilosti v elektrotechnice.

„O zkouškách z Vyhlášky č. 50/1978 Sb. jsme s vedením školy uvažovali již delší dobu. Letos se nám je podařilo uskutečnit poprvé. Zkoušky však nejsou určeny všem zájemcům. Podmínkou je ukončené odborné vzdělání, a to buď výuční list, nebo úplné střední odborné vzdělání zakončené maturitou v oboru elektro. Předpokládáme, že zkoušky budeme pro naše čerstvé absolventy robotiky konat každý rok v červnu. To je příležitost pro případné zájemce z řad veřejnosti, neboť tuto zkoušku je nutné pravidelně obnovovat,” sdělil učitel Ing. František Jakubec, který studenty na zkoušky připravoval.

„S přípravou studentů začínáme již v 1. ročníku na odborné praxi. Seznámí se s bezpečností práce a ochranou před úrazem elektrickým proudem. Naučí se zapojovat jednoduché elektrické obvody nízkého napětí, seznámí se s měřicími přístroji a jejich použitím v praxi. Ve vyšších ročnících pak prohlubují své znalosti elektrotechniky. Studenti robotiky se ve 3. a 4. ročníku seznamují s elektromotory používanými nejen v pohonech robotů. Ve 4. ročníku pak probíhá i příprava na vlastní zkoušky z Vyhlášky č. 50. Zkušební komisař a lektor v jedné osobě pak znalosti úspěšných absolventů prověří,” dodal František Jakubec.

„Tyto zkoušky jsme pro naše absolventy a případné zájemce z řad veřejnosti připravili na přání okolních firem, které zaměstnávají naše plně kvalifikované absolventy, kteří budou díky Vyhlášce č. 50 ještě kvalifikovanější. Proto jsme také upravili náš školní vzdělávací progran a zařadili právě výuku elektrotechniky. A co mě obzvlášť potěšilo, že zkoušky si také udělali další dva odborní učitelé z naší školy,“ doplnil ředitel Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky Ing. Vladimír Voborník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám