Hlavní obsah

Do zámku v Janovicích u Rýmařova se opět vrací život

Novinky, Renáta Polišenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Janovicích byl od 16. století až do 2. světové války sídlem majitelů janovického panství. Z původní tvrze se v průběhu času stal renesanční zámek, později byl přebudován na rozsáhlé sídlo. Po několika desetiletích, kdy byl zámek opuštěn, se do něj v letošním roce opět vrátí život.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Zámecká sezóna bude zahájena v pátek 7. června loučovým průvodem za doprovodu bubnů, ohňovou show na zámku a koncertem dobové hudby.

Druhý den, v sobotu 8. června, proběhne zámecká slavnost s vernisáží výtvarných děl dětí, řemesel a jarmarkem. Součástí zámecké slavnosti bude šerm, divadlo, pohádky, soutěže pro děti, dobová hudba i koncert barokní hudby.

Ve čtvrtek 20. června se uskuteční na zámku koncert Jaroslava Hutky. 

V době zámecké sezóny od června do září, a to ve středu (10 – 11 hodin), pátek (14 – 15 hodin), neděle (14 – 15 hodin) bude probíhat na zámku výstava řemesel (Občanské sdružení Stránské), výstava výtvarných prací (ZUŠ Rýmařov, výtvarné a keramické kroužky SVČ Rýmařov, Buřinka, Gymnázium Rýmařov, ZŠ Horní Město a Rýmařov, MŠ Rýmařov).

V konkrétní dny a hodiny, a to ve středu (11 – 12 hodin), v pátek (15 – 16 hodin), a v neděli (15 – 16 hodin) budou probíhat komentované prohlídky.  

Během července a srpna se na zámku uskuteční scénické čtení, promítání filmu a autorské čtení. Zámecká sezóna 2013 bude ukončena divadlem Pec ze Stránského, které zahraje 15. září.

Výše uvedené akce jsou naplánovány v rámci projektu A není to tak dávno, který je financován za podpory Moravskoslezského kraje a města Rýmařov, a je iniciován a realizován Městským muzeem Rýmařov.

Více informací: Městské muzeum Rýmařov, náměstí Míru 6, Rýmařov, tel.: 554 211 770.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám