Hlavní obsah

Do zámku Mníšku se mohou návštěvníci podívat zdarma

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Dnů evropského kulturního dědictví zve zámek v Mníšku pod Brdy návštěvníky k prohlídce zdarma. Dnes a zítra mohou zavítat do reprezentačních sálů a dále i v týdnu od 11. do 14. září. Příští sobotu a neděli uvidí zdarma pro změnu soukromé komnaty posledních majitelů z doby první republiky.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek Mníšek otevírá své komnaty zdarma.

Článek

Mníšecký zámek se každým rokem připojuje ke Dnům evropského kulturního dědictví nabídkou bezplatného vstupu do svých bohatě zařízených komnat a salónků. V rámci této akce si mohou návštěvníci postupně prohlédnout obě trasy zámku.

Tento víkend uvidí první okruh, který je zařízen podle dobových fotografií. Představuje slavnostní jídelny a společenské sály, kam se vodily návštěvy a vzácní hosté. Chcete vidět, k čemu slouží nůžky, které nejsou na stříhání, na co je panenka, když není na hraní, nebo jak zvoní zvonek s nohama? Pak si tuto prohlídku nenechte ujít, čeká vás také kuřácký salónek, barokní kaplička nebo knihovna s malovaným stropem.

Stejný okruh je možno zdarma navštívit také od úterý 11. do pátku 14. září. Příští sobotu a neděli 15. a 16. září pak přijďte na prohlídku druhého okruhu. Zdarma uvidíte vybavené soukromé pokoje posledních pánů na Mníšku.

Jak vypadá taková obývací koupelna? Poznáte starý fonograf? Rozeznáte cestovní toaletu od jídlonosiče? Na tomto okruhu vás také nemine ani zajímavý dětský pokojíček, kde jistě nepřehlédnete domeček pro panenky, předchůdce Dostihů a sázek nebo klícku pro žabku rosničku.

Vstup zdarma se nevztahuje na organizované zájezdy. Návštěvu zámku můžete zakončit procházkou parkem, jehož dlouho nepřístupná část s terasami byla otevřena teprve nedávno.

Reklama

Výběr článků

Načítám