Hlavní obsah

Do Valašských Klobouk se opět po roce sjeli čerti z celého regionu

Novinky, Miroslav Štůrala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošní, jubilejní 25. ročník Mikulášského jarmeku se do Valašských Klobouků sjely tisíce lidí. Jako každoročně přijeli za specialitami krajové kuchyně, řemeslníky a hlavně za tradiční značkou jarmeku – čerty.

Foto: Miroslav Štůrala

Čerti ze Závrší ve Valašských Kloboukách. Archivní foto.

Článek

Jde jednoznačně o nejznámější a nejpopulárnější akci roku v tomto regionu. Každoročně tento největší jarmark ve Zlínském kraji navštíví kolem dvaceti tisíc návštěvníků z různých koutů České republiky. Oficiálně byl zahájen v pátek 2. prosince slavnostním rozsvícením vánočního stromu na Masarykově náměstí za doprovodu cimbálové muziky Klobučanek.

Hlavní program však vypukl v sobotu ráno a první, co muselo organizátorům udělat radost, bylo rozhodně počasí. Mráz a jasná obloha zalitá sluncem dodávala lesk celému jarmeku. Komu byla zima, mohl si dopřát na zahřátí svařené víno, horkou medovinu, slivovici, ale i pravou valašskou kyselici.

Celé centrum města včetně přilehlých domů zaplnili řemeslníci, pekaři a zemědělci z celého Zlínského kraje. Lidé se setkali s prací řezbářů, kovářů, keramiky, dráteníků, brašnářů, krajkářek, perníkářek, švadlenek, a dalších. Většina z nich i názorně ve svých stáncích ukazovala své řemeslo, takže se lidé mohli seznámit i s tradičními výrobními postupy. Některá z řemesel si návštěvníci dokonce vyzkoušeli na vlastní kůži.

Akce se však dotkla prakticky celého pětitisícového města. Například v Červeném domě si děti i dospělí mohli vlastnoručně vyrobit na hrnčířském kruhu hrneček. V dřevěnici Kosenka si prohlédli, jak vypadá výroba hadrových koberců nebo se zde soutěžilo o nejlepší kysané zelí, nebo si v dřevěnici U Pechanců popovídali s místními pamětníky o Valašsku. Plno bylo opravdu všude, tak jak tomu bývá každým rokem.

Jarmek svou účastí opět zpestřili čerti, kterých zde strašilo asi šest desítek. Nechyběli třeba čerti ze Závrší, kteří se oblékají do slaměných suknic a s sebou nosí jalovec. Nebo z Lačnova, kteří jsou pro změnu zase oblečeni v beraní kůži. Celou sobotu tak provázelo tradiční řinčení řetězů, zvonců, ale občas i pláč nějakého vystrašeného dítka. Samozřejmostí byla také celá řada folklorních vystoupení, která na různých místech doplnila jarmek po celou dobu jeho konání.

Reklama

Výběr článků

Načítám