Hlavní obsah

Do Tovačova přijedou Hanáci na Letnice

Novinky, Zdena Ludvová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Tovačov na Přerovsku má bohatou nabídku kulturních programů. Letní scéna v parku tamního zámku poskytuje každý rok prostor také pro uskutečnění těch folklórních. V sobotu 16. června tam proběhne akce s názvem „Tovačovské fěrtóšek – Letnice“. Dorazí mnohé hanácké soubory.

Foto: Zdena Ludvová
Článek

Milovníci hanáckých lidových písní, tanců a krojů si je mohou v letošním roce užít v Tovačově pod Spanilou věží v sobotu 16. června od 15:30 hodin. Na akci se letos chystají na dvě stovky tanečníků z hanáckých spolků.

Do programu se přihlásily dětské soubory Ječmínek z Mysločovic na Kroměřížsku, Maleníček z Lipníka nad Bečvou ze Záhoří, Klebetníček z Vyškova, Sluníčko z Kojetína, Klas a Kláseček z Kralic na Hané zastupuje Prostějovsko, Majetínek z Majetína Olomoucko.

Rovněž dospělí Hanáci ze souborů Trnka Vyškov, kteří se se svým programem chystají do Strážnice, dále Mánes Prostějov a Haná Přerov. Chystají se i místní spolky Hanáček a Hatě Tovačov. Program představí hanácké písně, tance a kroje z různých koutů Hané.

Součástí programu bude také křest nového CD „V Tovačově krásné zámek“, které loni nahrál hanácký spolek Hatě z Tovačova s pomocí studentů Konzervatoře Evangelické akademie z Olomouce a Anny Jeklové, absolventky dané školy a učitelky hry na housle i studentky  hry na violu.

Pro hanácké písně a tance na novém CD se využity nedatované notové záznamy z Tovačova, pravděpodobně z druhé poloviny 19. století, od místního kapelníka J. Haugwitze, současníka sběratelky hanáckých písní, tanců a výšivek Xavery Běhálkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám