Hlavní obsah

Do Techmanie přijelo metro ze Západočeské univerzity

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vernisáží byla ve středu 28. května v prostorách hlavní haly science centra Techmania zahájena nová expozice, která představuje práci vědců z Regionálního technologického institutu (RTI).

Foto: Techmania Science Center

Návštěvnici si interaktivní exponáty mohou prohlédnout až do konce září.

Článek

Výstava je umístěna v originální hybridní skříni metra, kterou zkonstruovali vědci z RTI. Návštěvnici si interaktivní exponáty mohou prohlédnout až do konce září.

Regionální technologický institut (RTI) je autonomní, avšak nedílnou součástí Fakulty strojní na Západočeské univerzitě v Plzni. Jedná se již o čtvrté vědecké pracoviště Západočeské univerzity, které se v prostorách Techmanie snaží přiblížit svou práci široké veřejnosti.

„Regionální technologický institut nabídne návštěvníkům Techmanie možnost nahlédnout do zákulisí vědecké práce. V institutu se soustředíme zejména na výzkum a vývoj moderních konstrukcí vozidel, obráběcí a tvářecí technologie a modernizace výrobních strojů. Expozice ukazuje jak výsledky, tak principy naší činnosti,” uvedl doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc., ředitel RTI.

Expozice představuje technické exponáty, jako jsou kinematické mechanismy, rozšířená realita nebo virtuální konstruování. V rámci vernisáže bylo možné si vyzkoušet Charpyho kladivo, které testuje mechanické vlastnosti materiálů. Po celou dobu výstavy bude naopak v Techmanii umístěna prototyp hybridní skříně metra, který je dominantou celé expozice.

„Expozice je koncipována tak, aby svou rozmanitostí dokázala zaujmout mládež i širokou veřejnost,” komentoval prorektor Západočeské univerzity v Plzni prof. Ing. Miroslav Šimandl, CSc.

Reklama

Výběr článků

Načítám