Hlavní obsah

Do schodů, po laně, doleva a rovně

Novinky, Tomáš Bílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další psychosomatický seminář na příbramském Gymnáziu pod Svatou Horou se věnoval pantomimě.

Foto: Tomáš Bílek

Lektor Jakub Doubrava

Článek

Jděte rovně. Zabočte doprava. Pozor! Změna, teď otočka doleva. Běžíte! Pozor, valí se na vás kmen stromu. Skok. Otočka doleva. Chůze. Doprava. Šíp, uhněte mu. Běžíte!

Tak třeba toto mohli zaslechnout chodci, kteří šli ve dnech od 22. do 24. listopadu kolem Gymnázia pod Svatou Horou. Kdyby jim zvědavost nedala a nahlédli do oken učebny, uviděli by řadu studentů, provádějící všechny tyto úkony stojíc na jednom místě. Ano, na škole proběhl další ze seminářů z projektu Psychosomatické semináře 2013/2014, finančně podpořený Nadací O2 Think Big.

Víkendový seminář, který byl tentokráte komorní, protože mnoho nahlášených účastníků skolila nemoc, se věnoval úvodu do pantomimy. Vedl ho lektor Jakub Doubrava, herec, loutkář, hudebník, rozhlasový režisér a absolvent Alterny pražského DAMU v jedné osobě.

Pod jeho dohledem jsme se naučili základní klasické principy a metody pantomimického divadla, základní postoje, chůzi na jednom místě nebo do schodů, šplh, přetahování se na laně, fix point, tedy prostorové udržení předmětu jako přikovaného na jednom místě (kufr levitující nad podlahou, který jeho majitel nemůže odtrhnout) a mnoho dalšího.

Víkend, který v některých účastnících, k jejich velkému překvapení, objevil rozené pohybové talenty, utekl jako voda. Ukázky ze semináře jsou k vidění na účtu Gymnázia pod Svatou Horou na serveru youtube.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám