Hlavní obsah

Do rozvoje venkova půjde na Bohumínsku téměř 14 milionů korun

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekty za téměř 14 milionů korun by mohly pomoci rozvoji Bohumína a jeho okolí. Evropská unie přitom z této částky zaplatí 8,5 milionu korun. Místní akční skupina (MAS) Bohumínsko vyhlásila tento týden novou dotační výzvu pro rozvoj venkova. Novinkou je možnost čerpat finance i pro obce a spolky.

Foto: Pavel Čempěl

Dotace na rozvoj venkova mohou využít i dobrovolní hasiči.

Článek

Peníze z programu už pomohly Bohumínsku v předchozích dvou letech, kdy šlo z evropských fondů do rozvoje venkova 13 milionů korun. I letos mají zemědělci, soukromníci, podnikatelé a nově i obce a spolky možnost žádat až do konce července o podporu na své aktivity a projekty. „Letos je pro zemědělce připravena dotace až dva miliony korun s tím, že u každého úspěšného projektu uhradí Evropská unie polovinu nákladů. Stejná částka je vyhrazena pro podnikatele a soukromníky, v této kategorii je výše dotace 25 až 45 procent podle velikosti podniku žadatele,“ upřesnil předseda MAS Bohumínsko Lumír Macura.

Největší podíl z evropských peněz je premiérově připraven pro obce, spolky a příspěvkové organizace. K dispozici je 4,5 milionu korun a výše dotace je 80 procent. „Jde o vysoký podíl a navíc je zde široké spektrum využití, takže pro obce a spolky může být tato dotace velmi zajímavá. Finance mohou využít například dobrovolní hasiči na nákup techniky, kulturní a spolková zařízení na pořízení potřebného zařízení, nebo také knihovny či muzea. Obce díky dotaci mohou zrekonstruovat náměstí, tržiště nebo hřbitovy, případně vybudovat pěší stezky a lávky,“ přiblížil Macura. Dodal, že vloni finance pomohly především zemědělcům na nákup techniky či opravy areálů, ale také firmám na modernizaci provozoven či rozjezd nových podnikatelských aktivit.

Místní akční skupina Bohumínsko, která sdružuje sedm obcí a měst z místního regionu, patří v Moravskoslezském kraji z pohledu čerpání dotací z operačních programů mezi nejlepší. Objem dotací pokořil hranici 112 milionů korun. Finance z EU podpořily například modernizace školních učeben, výstavbu chodníků a cyklostezek, letní tábory či sociální služby. Všichni zájemci, kteří mají v plánu využít aktuální výzvu z Programu rozvoje venkova, mohou kontaktovat projektovou manažerku Veroniku Šeligovou, a to buď e-mailem veronika.seligova@mas-bohuminsko.cz nebo telefonicky na čísle 730 521 422.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám