Hlavní obsah

Do průvodce Plzní přispívají pamětníci i místní lidé

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytváření mapy, hledání příběhů, cest, objevování čtvrtí a ulic. Tým projektu Skryté město, který připravuje netradičního průvodce Plzní pro Evropské hlavní město kultury 2015, se vydal s karavanem na kočovnou cestu do jednotlivých lokalit města, aby s pomocí obyvatel objevil příběh Plzně.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Skryté město během putování karavanem po čtyřech plzeňských čtvrtích vyzvalo Plzeňany, aby se podíleli na tvorbě obsahu průvodce.

Článek

Smyslem putování bylo zachytit nejzajímavější místa či události a pojmenovat specifika jednotlivých lokalit. Během 17 dnů se karavan zastavil na 11 místech, sesbíral více než stovku námětů a zaznamenal 16 rozhovorů s pamětníky.

Skryté město během putování karavanem po čtyřech plzeňských čtvrtích - Doubravce, Lochotíně, Borech a Slovanech - vyzvalo Plzeňany, aby se podíleli na tvorbě obsahu průvodce a přispěli svým příběhem nebo pocitem z místa do mapy. Výsledkem týdenního pobytu v dané lokalitě je lokální průvodce, který upozorní na nejzajímavější příspěvky.

„Během našeho putování jsme zažili mnoho náhodných setkání a napínavých vyprávění. Prohlédli nespočet fotografií, za kterými se skrývají osobní vzpomínky. Současně se podařilo v lokalitách vytvořit nové vazby, které jsou pro projekt zásadní,” uvedla koordinátorka projektu Petra Štěpánová z týmu Evropského hlavního města kultury 2015. 

Karavan Skryté město měl celkem 11 zastavení. A co se u karavanu dělo?

„Oslovovali jsme lidi na ulici a ptali se na jejich oblíbená či méně oblíbená místa, na jejich vzpomínky, na místa zmizelá anebo na to, kam by vzali návštěvu. Podařilo se nám shromáždit více než stovku námětů. Nasbírané poznatky se stanou součástí digitální mapy, kterou zveřejníme v září tohoto roku,” doplnil Jakub Deml, manažer projektu.

V každé lokalitě se také konaly besedy s pamětníky. Podařilo se tak nahrát celkem 16 rozhovorů, které přibližují významné události z jejich života. Na objevování míst se podílel také Rudolf Šmíd, vizuální sociolog. Ke každé lokalitě vytvořil fotografického průvodce, který mapuje místa pro zdejší obyvatele zajímavá a důležitá, spojená s příběhem.

„S pomocí místních dobrovolníků, kteří lokality důvěrně znají, jsem fotograficky zdokumentoval všechna významná místa ve vybraných plzeňských čtvrtích. Významná v dvojím slova smyslu. Významná pro historii města nebo významná v životě našich pamětníků. Z fotografií následně vytvářím fotoalba, nad nimiž diskutujeme s dalšími pamětníky. Ti je pak oživují dalšími vzpomínkami,” dodal Rudolf Šmíd.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám