Hlavní obsah

Do Obory míří Veselka Ladislava Kubeše

Novinky, Jan Vodrážka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Zpívejte si s námi zve všechny příznivce a milovníky dechovky do Obory na Plzeňsku, kde zahraje dechová hudba Veselka Ladislava Kubeše.

Plakát Veselky.

Článek

Veselka sestává z hudebníků zvučných jmen - členů orchestru Opery Národního divadla, České filharmonie, Symfonického orchestru Českého rozhlasu a dalších známých hudebních těles. Jsou to většinou muzikanti, kteří mají kořeny po českých vesnicích a dechovku mají v krvi. Bravurně zvládají své nástroje a na zvuku kapely je to znát.

S Veselkou zpívá téměř od počátku Milan Černohouz, po Vlastě Kahovcové a Vendule Práglové převzaly posty zpěvaček Blanka Tůmová, Ivana Jelínková, Ivana Zbořilová a od roku 2007 ještě Ivana Ročková.

První dlouhohrající deska Veselky vyšla v roce 1985 a nesla romantický název Nad Lužnicí svítá. Líbila se tak, že zanedlouho vyšla ve Spojených státech amerických. Následovaly desky Ty jihočeské vesnice, Moje česká vlast a Nemelem nemelem. Poslední dvě se dočkaly reedice i na CD.

Veselka dvakrát vyrazila do USA a mnohokrát do Švýcarska, Rakouska, Německa a Nizozemska. V Rakousku zaujala kapela přední vydavatelství Koch International a do dnešního dne v tomto vydavatelském domě vyšlo šest jejích CD.

Veselka se pyšní dvěma platinovými deskami a třemi zlatými. Album Moje česká vlast okouzlilo milovníky dechovky natolik, že se jej prodalo přes sto tisíc, titul Pod tou naší starou lípou překročil osmdesát tisíc prodaných nosičů.

V Dechovkové hitparádě Českého rozhlasu Praha získala v roce 1999 Veselka "zlatou" jako nejúspěšnější kapela a nejúspěšnější skladbou se stal valčík Jak je krásná ta česká zem od Vlasty Dvořáka v podání Veselky.

Koncert v Oboře

Sdružení Zpívejte si s námi zve všechny první sobotu únoru, tj. 2. února, na koncert dechové hudby. Začátek je v 17 hodin v oborském obecním domě. Vstupné je 120 Kč (ZTP, důchodci a studenti 100Kč). Vstupenky je možné zarezervovat u Jana Kubíka (email: kubik_jan@seznam.cz, mobil: 723 132 144).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám