Hlavní obsah

Dny vědy a techniky v Plzni nadchly malé i velké návštěvníky

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sestrojit a vystřelit si raketu, hvězdářským dalekohledem pozorovat oblohu, dotknout se sršení výbojů, šlapáním na kole rozsvítit žárovky. To je pouze malá část toho, co letos návštěvníkům nabídla populárně naučné akce, pořádaná Západočeskou univerzitou v ulicích Plzně.

Foto: Jan Kaše

Co dokáže kapalný dusík v PET láhvi

Článek

Již sedmý ročník Dnů vědy a techniky v Plzni uspořádala Západočeská univerzita ve spolupráci se statutárním městem Plzeň. Právě sobota 15. září byla vyvrcholením této naučné akce, která přilákala návštěvníky různých věkových kategorií.

Na plzeňském náměstí Republiky si lidé mohli vyzkoušet, kolik potřebují síly, aby šlapáním vyrobili dostatek elektrické energie pro rozsvícení žárovek. Některé páry dokonce tuto příležitost využily k soupeření a nutno podotknout, že se v několika případech ženám podařilo porazit své mužské protějšky.   

Jinde vám zase umožnili zahledět se na mikroorganismy prostřednictvím špičkových mikroskopů, sledovat kouzla ze světa chemie (hořící pěna, barevný ohňostroj a další), udělat si několik kliků s robotem, pozorovat činnost laseru, seznámit se s poskytováním první pomoci včetně prohlídky vozidla rychlé lékařské pomoci či nechat si vyšetřit zdravotní stav se zaměřením na vaši (nad)váhu, tlak a tuky.

Děti si mohly pohrát na interaktivním pískovišti, na kterém se pomocí světelných efektů vytvářely vodní hladiny a travnaté plochy.    

V Kopeckého sadech velkou pozornost návštěvníků přilákala expozice Západočeské pobočky České astronomické společnosti, kde si každý mohl postavit jednoduchou vodní raketu vyrobenou z PET lahve.

Na travnaté ploše pak bylo instalováno jednoduché vypouštěcí zařízení, připomínající klasickou hustilku pneumatik. Stačilo několikrát „zapumpovat“ a raketa vzlétla prudce vzhůru. Správně vyrobené rakety dolétly i několik desítek metrů.

Dalším lákadlem v této části byly ukázky účinnosti kapalného dusíku, který v uzavřené PET láhvi během několika málo minut způsobil výbuch, doprovázený mohutnou dýmovou clonou.  

V sousední expozici bylo zase možné sledovat činnost tzv. Teslova transformátoru. Pokud jste se dlaní přiblížili k jeho horní části, začaly do ní narážet drobné výboje, jejichž konce při dopadu na kůži lehce světélkovaly.

Dny vědy a techniky tedy končí  a lze konstatovat, že i letošní ročník byl velice úspěšný. Věda se opět o něco přiblížila obyčejným lidem a vzbudila jejich zájem. K vidění toho bylo opravdu mnoho, za což pořadatelům i vystavovatelům patří velké uznání.  

Související témata:

Výběr článků

Načítám