Hlavní obsah

Diplomaté navštívili třineckou huť

Novinky, Petra Jurásková

Souriya Otmani, velvyslankyně Marockého království, María Susana Landaveri Porturas, velvyslankyně Peru, Albertine Kabambi z Konžské demokratické republiky, Nadzirah Binti Osman, velvyslankyně Malajsie, Samuel Mbrayeh Quartey, velvyslanec Ghany, a Pablo Macedo Riba, velvyslanec Mexika.

Foto: Petra Jurásková

Diplomaté si prohlédli válcovnu drátu.

Článek

Ti všichni přijeli na pozvání 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jaroslavy Jermanové do Moravskoslezského kraje.

Po svém příjezdu delegace zamířila do Třince, kde se setkala s představiteli managementu Třineckých železáren a s velkým zájmem si prohlédla provoz válcovny drátu, který je nejprodávanějším výrobkem hutní firmy.  

„Jsem velmi ráda, že jste si ve svém velmi nabitém programu našli čas na toto neformální setkání, kde nejsme tolik svázáni protokolem. Věřím, že je toto způsob, jak se můžeme vzájemně poznat a jak sbližovat země s tolika kulturními odlišnostmi,“ řekla během setkání Jaroslava Jermanová.  

Generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek představil Třinecké železárny jako firmu, která se na celkové produkci oceli v České republice podílí 49 procenty a velkou část své produkce směřuje na export. Hovořil také o modernizaci a investicích do ekologie.

„Letos budeme do modernizace a ekologických projektů investovat téměř 4 miliardy korun, což je historicky největší objem prostředků,“ uvedl generální ředitel mimo jiné. Vysvětlil, že bez modernizace a investic není možné obstát před konkurencí.  

Diplomaté se v Třineckých železárnách zajímali například o možnostech obchodování se zeměmi Afriky, ptali se také na otázku zaměstnanosti a na výrobky. Po prohlídce provozu válcovny delegace vyrazila na třineckou radnici na setkání se starostkou Třince Věrou Palkovskou.

Do kraje ještě dorazí Françoise Gustin z belgického velvyslanectví a rumunská diplomatka Daniela Anda Grigore Gitman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám