Hlavní obsah

Dílo šumperského krajináře připomene městská knihovna

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dílo již zesnulého amatérského malíře Josefa Luckého představí Městská knihovna v Šumperku. Výstava s názvem Krajina zahajuje vernisáží ve čtvrtek 3. září v 17 hodin a potrvá do 4. listopadu.

Foto: Městská knihovna Šumperk

Náměty Lucký čerpal při vycházkách přírodou.

Článek

Josef Lucký se narodil v roce 1912 v Dolním Rakousku jako nejstarší ze čtyř dětí. Školní vzdělání získal na jižní Moravě, kam se po první světové válce s rodiči přestěhoval.

„Již v dětství rád a snad i dobře maloval. Ale více se malování začal věnovat až po roce 1950. Jeho zájem se soustředil na krajinomalbu. Vystřídal různé techniky - akvarel, olejomalbu, pastel a nakonec i temperu,” upřesnila knihovnice Kamila Šeligová.

Velmi činorodé období Lucký měl v šedesátých letech, kdy se v šumperské opravně železničních vozidel utvořila skupina amatérských malířů.

„Techniku čerpal samostudiem jak z české i cizojazyčné literatury, tak i návštěvou výstav a galerií v Praze, Drážďanech, Berlíně i Budapešti. Další významné období v jeho tvůrčí činnosti nastalo až po odchodu do důchodu. Byl samouk a jeho ateliérem se stala kuchyň,” přiblížila organizátorka výstavy.

Náměty Lucký čerpal při vycházkách přírodou, ale také z fotografií a jiných předloh. Zemřel v roce 2011.

„Vernisáž výstavy se odehraje na naší krásné zahradě. Chybět nebude ani příjemná hudba,” pozvala Šeligová.

Reklama

Výběr článků

Načítám