Hlavní obsah

Díky Zoo Jihlava se možná i Brno dočká malého margaye

Novinky, Jiří Smutný

Evropskému záchrannému programu významně pomáhá spolupráce zoologických zahrad. Příkladem takové spolupráce je nedávný přesun samce margaye (Leopardus wiedii) ze Zoo Jihlava do Brna.

Foto: Zoo Jihlava

Jihlavské mládě narozené 8. února 2017

Článek

Chov margayů je v rámci Evropské asociace zoologických zahrad koordinován jako Evropský záchovný program (EEP), což je nejpřísnější forma managementu. O osudu zvířat zařazených do programu rozhoduje koordinátor a komise tvořená volenými zástupci chovatelů daného druhu. Společně hodnotí způsobilost nových chovatelů, rozhodují o tom, která zvířata vytvoří vhodné páry a určují, kdy se které páry zapojí do reprodukce. V případě úspěšného odchovu také vybírají kotěti příští domov.

„Situace margayů ve volné přírodě je nejistá a příliš se jim nedaří ani v lidské péči. Stavy zvířat jsou malé, mláďat se nerodí mnoho a jejich úmrtnost je vysoká. Velkou komplikací pro chov margayů je také nevyrovnaný poměr pohlaví - rodí se více samiček,“ konstatuje kurátorka chovu savců brněnské zoo Dorota Gremlicová.

Zoo Brno vstoupila do EEP pro margaye vloni v prosinci, kdy z britského Port Lympne přicestovala samice Ichika. Zoo Jihlava je jediná zoologická zahrada v České republice, která vlastní chovného samce margaye a v únoru 2017 se po dlouhém čekání dočkala i úspěšného odchovu. Protože samec se péče o mládě neúčastní a Ichika s ním není nijak spřízněná, nabídla Zoo Jihlava vedení programu, že by se mohla o chovného kocoura se Zoo Brno podělit.

„Díky ochotě Zoo Jihlava se může také brněnská zoologická zahrada pokusit o rozmnožení tohoto vzácně chovaného druhu,“ uvedl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Jihlavský samec Yoro dorazil do Brna koncem května, a protože jeho soužití s Ichikou se vyvíjí velmi nadějně, chovatelé doufají, že na první brněnské kotě nebudou muset dlouho čekat. Pokud by se podařilo Ichiku zapojit do reprodukce, jednalo by se o velký přínos pro EEP.

Reklama

Výběr článků

Načítám