Hlavní obsah

Dialog Jessenius připomněl Světový den boje proti rakovině setkáním s onkologickými pacientkami

Novinky, Kateřina Martykánová

U příležitosti Světového dne boje proti rakovině zorganizovala obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius 4. února setkání onkologických pacientek a žen, kterým není lhostejné jejich zdraví. Hostem byl i Petr Koukal, který sám bojoval se zákeřnou chorobou.

Foto: Dialog Jessenius o.p.s.
Článek

Nejčastějším zhoubným onemocněním u žen v ČR je rakovina prsu, a proto se akce věnovala především této problematice.

„Příběhy vyléčených pacientek jsou dokladem toho, jak nesmírně důležitá je pro úspěšnou léčbu včasná diagnóza,“ uvádí ředitelka Dialogu Jessenius Michaela Tůmová, která přítomným ženám ukázala na speciální maketě prsou, jak se správně samovyšetření provádí, a zdůraznila, kdy je na to ten nejlepší čas.

„Ženy se často vymlouvají, že nemají čas a zapomínají. Proto jsme vytvořili aplikaci Ruce na prsa do mobilu, která je každý měsíc upozorní, že teď je ta nejlepší doba najít si deset minut na samovyšetření,“ dodala Michaela Tůmová.

Jednoduchá a přehledná aplikace je ke stažení zdarma a nabízí kromě kalendáře i detailní popis samovyšetření, včetně odkazu na odlehčenou formou zpracované instruktážní video a tipy, kam se obrátit pro odbornou pomoc, pokud při vyšetření ženy zjistí problém.

Podělit se se svými zkušenostmi přišly pacientky a zástupkyně organizací zabývající problematikou rakoviny prsu - za Bellis Young & Cancer pod záštitou Aliance žen s rakovinou prsu se zúčastnila koordinátorka projektu Nikola Samková a zakladatelka neziskové organizace Loono Kateřina Vacková, kterou k založení organizace vedla osobní zkušenost s onkologickým onemocněním.

Stejně jako jediného muže badmintonistu Petra Koukala, který se akce zúčastnil a také se věnuje aktivnímu boji s rakovinou v rámci svého projektu „STK pro chlapy“. Smyslem setkání bylo také ukázat, jakou roli v během léčby i po ní může sehrát správná životospráva, změna životního stylu a pozitivní přístup k životu.

I když setkání v DELMARTU probíhalo v úzkém kruhu, již brzy budou mít i další ženy a dívky příležitost získat informace a naučit se na speciálním fantomu správný postup samovyšetření. „V loňském roce se nám podařilo proškolit na 4000 žen a dívek, které navštívily náš stánek v obchodních centrech po celé republice během naší road show,” uvedla Michaela Tůmová a dodala: „I letos proto chceme v této aktivitě pokračovat a kromě center realizovat podobné akce na vysokých školách a dalších místech.“

Již v úterý 17. února startuje v nákupním centru PALLADIUM druhý ročník kampaně Ruce na prsa. V 11 hodin zde slavnostně otevře edukační stánek herečka Veronika Nová, jejíž sestra také úspěšně absolvovala léčbu rakoviny prsu. Následovat pak budou až do konce června zastávky v 7 dalších obchodních centrech na různých místech republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám