Hlavní obsah

Dětský smyčcový orchestr z Horní Lužice vystoupil v Liberci a v Praze

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orchestr smyčcových nástrojů dětí z Horní Lužice koncertoval v polovině srpna v Liberci na náměstí, druhý koncert se konal v synagoze. Do Liberce přijeli na pozvání vědecké knihovny a židovské obce.

Foto: Milan Turek

Liberecká synagoga je součástí objektu knihovny od roku 2000

Článek

Liberecká synagoga byla postavena jako součást objektu spolu s vědeckou knihovnou v roce 2000. Židovská obec a knihovna proto pořádají i společné akce.

O víkendové sobotě v polovině srpna představila knihovna v synagoze orchestr strunných nástrojů z Löbau, ve kterém účinkují nejlepší muzikanti Bautzenu, Löbau a Hoyerswerdy. Nebyl to první koncert s nímž se hudební mládež představila prostřednictvím projektu Dreiklang .

Hudební školy v kulturním prostoru Horní Lužice a Dolního Slezska ve městech Bautzen, Hoyerswerda, Görlitz a Löbau se spojily a vytvořily orchestr strunných nástrojů. Liberec a některá další česká města se svým programem navštěvují již několik let. Letos o prázdninách uspořádali koncert v Liberci a v Praze.

Vedle orchestrů jsou to i sbory těchto hudebních škol, které by samy mohly jen stěží vystupovat. Do projektu se zařazují také příhraniční hudební školy např. z Liberce nebo Jelení Hory. Pro každý rok se v projektu prosadí jiný druh hudby, v loňském roce to byly dechové orchestry, v příštím počítají s vystoupením vokálních skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám