Hlavní obsah

Děti z Jihočeského kraje vymění školní třídy za sběrné dvory

Novinky, Petra Machová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběrné dvory v Jihočeském kraji, které jsou zvyklé na dospělé návštěvníky, uvítají v době od 16. do 20. června téměř 1200 dětí ze základních škol. Kraj ve spolupráci s kolektivním systémem Elektrowin pořádá ekologicko-naučnou akci nazvanou Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu.

Foto: Petra Machová

Sběrné dvory v Jihočeském kraji čekají na děti už příští týden

Článek

Téměř 1200 žáků a studentů mateřských, základních a středních škol, které do sběrných dvorů přivedou jejich učitelé, se tak bude učit ekologii přímo v terénu. Od 16. do 20. června se akce postupně uskuteční v těchto městech: Kaplice (sběrný dvůr v Omlenické ulici), České Budějovice (SD Plynárenská), Veselí nad Lužnicí (SD U Přejezdu), Tábor (SD Kpt. Jaroše) a Písek (SD U Kompostárny).

„Akce Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu, patří mezi projekty, kterými se zaměřujeme na děti a mládež,“ uvedla Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení největšího českého kolektivního systému Elektrowin.

Připomíná, že děti jsou často už dnes těmi, kdo doma upozorňují na zásady recyklace. „Za pár let pak vybudují vlastní domácnosti a samy budou rozhodovat o nakládání s vysloužilým elektrozařízením,“ vysvětlila Pokorná.

Už za dva roky, tedy v roce 2016, začnou navíc v celé Evropské unii platit nová pravidla pro sběr a recyklaci starých spotřebičů. Bude třeba jich vysbírat a předat k recyklaci ještě více než dnes. „Materiály získané recyklací totiž Evropě ve stále větší míře nahrazují rychle docházející nebo zcela chybějící zdroje nezbytných surovin,“ podotkla Táňa Pokorná.

Odborníci, kteří na sběrných dvorech na chvíli zastoupí učitele, dětem vysvětlí, jak se nakládá nejen s elektrospotřebiči, které již dosloužily, ale i s ostatním odpadem, který lidé vyprodukují.

Při návštěvě sběrného dvora si budou moci žáci a studenti právě získané informace bezprostředně otestovat a zasoutěžit si o drobné dárky.

Reklama

Výběr článků

Načítám