Hlavní obsah

Děti se na zámku v Mníšku podívají do třech věží

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do třech věží se v sobotu 3. března podívají děti na zámku v Mníšku pod Brdy. Provázet je bude nezbedný čertík. Navštívit lze dva klasické okruhy věnované životu nižší šlechty v období první republiky. V březnu se změnila otvírací doba. Je otevřeno každý den, mimo pondělí, a to bez předchozí rezervace.

Foto: Jana Digrinová

Dětský pokoj je nejoblíbenější místností na mníšeckém zámku.

Článek

V sobotu 3. března provede dětské návštěvníky a jejich rodiče nebo babičky a dědečky po zámku Mníšku pod Brdy místo obyčejné průvodkyně neobyčejný čertík. Zabydlel se na Mníšku ještě spolu s dalším pekelníkem, který dokonce kdysi pomáhal zámek stavět. Tomu je téměř 400 let a je to nejstarší místní obyvatel. Jmenuje se Brdík a průvodkyně v čertím převlečení vás s ním seznámí. Povypráví o tom, jak to tenkrát všechno bylo.

„Dozvíte se, že se zámecký pán jmenoval Anděl a údajně měl spolky s čertem. Proč mu podle pověsti pomáhal čert stavět zámek a co za to chtěl? A hlavně, proč má zámek jenom tři věže, když měl mít čtyři? To je velká záhada a uvidíme, jestlipak vám ji čertovská průvodkyně odhalí,“ zve k návštěvě průvodkyně Marie Charvátová. 

Přijďte a dozvíte se spousty zajímavostí, navštívíte právě ty tři věže, uvidíte kouzelné zrcadlo, bydlení zámeckého strašidýlka Plivníka, zvoneček s nožičkami, rohaté čertovské křeslo, nohatou stoličku, parohatý lustr a mnoho dalších pěkných věciček.

Prohlídky jsou určeny pro rodiny s dětmi, v sobotu 3. března se uskuteční od 10.15 do 15.15 hodin, doporučuje se rezervace na tel. 318 590 261.

Návštěvu zámku Mníšku pod Brdy si můžete ještě obohatit zhlédnutím malé krásné výstavky panenek v historických oblečcích. Potkáte třeba Nefertiti, princeznu Annu Lucemburskou, královnu Alžbětu I., císařovnu Marii Terezii nebo krásnou Sissi. Uvidíte loď ve vlasech, pána v růžovém obleku, šunkové rukávy a další zvláštnosti ve vývoji módy od starověku až po současnost.

Dále nabízíme dva klasické prohlídkové okruhy věnované bydlení nižší šlechty za první republiky. Jsou bohatě vybavené, je na co se dívat a každá z prohlídek zabere asi půl hodinu. První okruh ukazuje jedenáct místností s nádhernou kaplí a druhý okruh sedm pokojíčků a nechybí tu ani koupelny, dětský pokoj nebo ložnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám