Hlavní obsah

Desátý ročník Mezinárodního festivalu cimbálu zná své vítěze

Novinky, Vladan Jílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 22. až 26. května 2013 se ve Valašském Meziříčí uskutečnil již desátý ročník Mezinárodního festivalu cimbálu, v jehož rámci proběhla i soutěž ve hře na sólový cimbál. Do této valašské metropole se sjelo na čtyři desítky soutěžících, kteří změřili síly ve třech věkových kategoriích.

Foto: Vladan Jílek

Gabriela Jílková, vítězka II. věkové kategorie.

Článek

Mezinárodní setkání cimbalistů bylo zahájeno ve středu 22. května vernisáží výstavy jubilejního X. ročníku festivalu a slavnostním zahajovacím koncertem s názvem Cimbál napříč žánry. Od čtvrtečního rána pak soutěžili mladí cimbalisté ze Slovenské republiky, Maďarska, Běloruska, Moldávie a České republiky v sólové hře na cimbál, a to ve třech věkových kategoriích.

Samotná soutěž byla čtyřkolová - povinná skladba, baroko a klasicismus, romantismus a impresionismus, skladby 20. století. O tom, že se v této mezinárodní konkurenci naši cimbalisté neztratili, svědčí i dvě první místa. V první kategorii jej získal Martin Marhold (Brno, žák Martiny Krigovské-Sanitrárové), ve druhé kategorii Gabriela Jílková (Ostrava, žákyně Daniela Skály).

Na festivalu nechyběl ani bohatý kulturní program. K vidění a slyšení bylo noční Cimbálové Jam session, vystoupení skupiny Čechomor spolu s cimbálovou muzikou Martina Hrbáče, vystoupení skupiny MadrigITAII, křest České cimbálové školy Růženy Děcké, sobotní Galakoncert vítězů či čtvrtý ročník Sympozia mladých skladatelů. 

První ročník festivalu se uskutečnil v roce 1995 a za tu dobu se na něm vystřídaly stovky vynikajících cimbalistů z nejrůznějších zemí celého světa. K těm nejvzdálenějším patřili cimbalisté z Japonska, Číny, USA. U zrodu tohoto unikátního festivalu stála neúnavná propagátorka hry na cimbál, pedagožka, vynikající cimbalistka a předsedkyně Občanského sdružení cimbalistů Růžena Děcká.

Sdružení cimbalistů letos ocenilo i tři významné cimbálové osobnosti. Cenu za dlouholetou pedagogickou činnost a podporu meziříčského festivalu získala prezidentka Světové asociace cimbalistů Viktória Herencsar. Cenu za přínos pro cimbálovou skladbu získal znojemský skladatel Jaromír Dadák, a také autorka řady cimbálových skladeb pro děti Jarmila Mazourová.

"Cílem našich festivalů je uplatnění cimbálu ve všech hudebních žánrech a jeho posun do současného hudebního uměleckého světa. Letošním bonbonkem je atraktivní vystoupení vynikajícího jazzového cimbalisty rumunského původu z Holandska Mariuse Predy a jeho kapely Marius Preda & band. Největší radost mám z toho, že festival přežil do dnešní doby, že se jeho úroveň neuvěřitelně zvýšila. A že z prvních soutěžících už jsou noví učitelé hry na cimbál, kteří se k nám vracejí s novou generací cimbalistů," radovala se Růžena Děcká.

Více o letošním festivalu je uvedeno na stránkách www.cimbalfest.eu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám