Hlavní obsah

Den s Toulavým Baťohem v Muzeu papírových modelů

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělý den v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují zažilo víc než 150 lidí v neděli 31. července, kdy se v budově i před ní konal již podruhé Den s Toulavým baťohem ve spolupráci s Kladským pomezím a dalšími partnery.

Foto: Martina Váňová
Článek

I přes nepřízeň počasí, si cestu k Muzeu papírových modelů (MPM) a do přilehlého parku v Bezděkových sadech našlo víc než sto padesát návštěvníků. 

Kladské pomezí ve spolupráci s MPM připravilo pestrý program převážně pro nejmenší návštěvníky, ale i mnoha rodičům se v expozici Muzea rozsvítily oči při pohledu na papírové modely a vzpomínce na vlastní modelářskou práci v dětství. Do světa papírového modelářství zasvěceně vtáhl návštěvníky náchodský modelář Petr Frič.

Kromě možnosti prohlídky expozice Muzea nabídl Toulavý baťoh výstavu Českého klubu chovatelů z Police nad Metují. V parku bylo možné se podívat na šampiony mezi holuby a králíky, zpestřené zasvěceným výkladem chovatelů. Kromě toho si vybrané králíčky mohly děti i pohladit a ohmatat si - aspoň v náznaku - práci chovatele.

„Zelený domeček“ vedle budovy MPM obsadily tanky v rukou modelářů z Červeného Kostelce a České Metuje, kteří zde prezentovali své RC modely. Prostor nakonec ovládly dětské ruce a oči, které zde vyhrávaly své první bitvy. Ale podobnou zasněnost a zarputilost bylo možné vidět i v očích otců. Ti se sice snažili nespustit oči ze svých ratolestí, ale nakonec stejně podlehli kouzlu místa a i pro ně se „Zelený domeček“ nakonec stal bojištěm, kde se neodpouští žádná chyba.

Autor mnoha papírových modelů a jeden z duchovních otců a zakladatelů Muzea, Ladislav Badalec, připravil pro návštěvníky cestu po českých hradech. Místnost sběratelů Policka se změnila v pouť po českých hradech a zámcích. RC modelem děti jezdili od jedné významné stavby ke druhé, aby nakonec byly odměněny diplomem a sladkostí. Během cesty se mohly dozvědět i něco z historie Karlštejna, Telče nebo Stráže pod Ralskem.

Nejvíce okouzlil kouzelník Carlo a jeho magická show. Děti společně s kouzelníkem a jeho asistentkou prožili tolik nečekaných a veselých setkání a dobrodružství, kolik se jich vešlo do prostoru MPM.

Po celý den probíhala v rámci Toulavého baťohu prezentace Kladského pomezí. Celou akci podpořilo i Interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí z Hronova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám