Hlavní obsah

Den před prázdninami prožily ostravské děti při závodech v orientačním běhu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý dopoledne 27. října se sešlo 196 dětí z ostravských škol, aby se zúčastnily již XXV. ročníku orientačního běhu FINÁLE ŠKOL 2015. Závod probíhal nejprve za pošmourného, chladnějšího, mlhavého počasí. Okolo desáté hodiny se ale mlha rozplynula a na podzimně vybarvené stromy vykouklo sluníčko.

Foto: Josef Zajíc

Orientační běh " FINÁLE ŠKOL 2015. Ostrava 27.10.2015. Na startu.

Článek

V okolí škol ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové a ZŠ a MŠ Klegové v Ostravě - Hrabůvce v obvodu Ostrava - Jih uspořádal Městský svaz orientačních sportů Ostrava při Ostravské tělovýchovné unii již XXV. ročník závodu v orientačním běhu FINÁLE ŠKOL 2015. Jím se uzavírá celoroční projekt čtyř závodů v orientačním běhu pro děti, mládež a veřejnost v běžném kalendářním roce.

Hlavní rozhodčí Mgr. Roman Olša ze ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové připravil pro školáky, ve spolupráci se sportovním oddílem lepus.cz Ostrava, velmi zajímavý závod na mapě Canis v měřítku 1:4000.

Tratě vedly v okolí škol, školek a školního hřiště. V prostoru bylo uloženo 18 kontrolních stanovišť, ze kterých pořadatelé zkombinovali tratě pro děti kategorií DH 5 - děvčata a chlapci 4. a 5. tříd, DH 7 - děvčata a chlapci 6. a 7. tříd a DH 9 - děvčata a chlapci z 8. a 9. tříd.

Od 8.20 do 10.50 hodin se tak rozehrál boj o nejlepší umístění a zisk bodů pro soutěž družstev základních škol. Byl vyhlášen závod pro kategorii DH 5. Tyto kategorie postavily tři školy. Pohár pro nejlepší družstvo školy si odnesla základní škola Mitušova 8 z Ostravy - Hrabůvky. Druhé a třetí místo obsadily základní školy ze Staré  Bělé a ZŠ MUDr. E. Lukášové.

V soutěži družstev, kde se o body utkaly čtyři kategorie D 7, D 9, H 7 a H 9, byla situace zajímavější. V každé kategorii startovalo okolo čtyř desítek závodníků z pěti základních škol a gymnázia Františka Hajdy v Ostravě - Hrabůvce. Závodníci, kteří startovali jako první (startovalo se v jednotlivých kategoriích po dvou minutách), vybíhali do terénu jemně zahaleného mlhou a měli podmínky mírně náročnější než ti, kteří startovali na konci startovního pole již za sluníčka a lepší viditelnosti. Nicméně všichni doběhli v pořádku a byli spokojení.

Po sečtení všech bodů (bodovali vždy dva nejlepší v kategorii) vyhrála a pohár si odnesla základní škola MUDr. Emílie Lukášové se ziskem 72 bodů. Na druhém místě se umístilo družstvo Gymnázia Fr. Hajdy - 68 bodů, před základní školou Mitušova 8 - 54 bodů. Na čtvrtém místě se ziskem 51 bodů se umístila základní škola Stará Bělá. Páté místo obsadili žáci ZŠ Dvorského. Na šestém místě se umístila ZŠ Jugoslávská.

V jednotlivých kategoriích zvítězili:

D 5: Lucie Šubaríková - MUDr. E. Lukášové, H 5: Jakub Pavelec - Mitušova 8, D 7: Alice Rakošanová - MUDr. E. Lukášové, H 7: Matěj Neděla - Gymnázium Fr. Hajdy, D 9: Lucie Petrušková - MUDr. E. Lukášové.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám