Hlavní obsah

Dělostřelecká tvrz Bouda letos naposledy otevře své brány

Novinky, Veronika Boháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. listopadu se návštěvníkům naposledy v letošním roce otevře dělostřelecká tvrz Bouda v Orlických horách, která nabízí dva druhy prohlídek.

Foto: Josef Gažík

Podzimní pohled na tvrz Bouda

Článek

I navzdory podzimu, který již dávno převzal svoji vládu a nyní se o pomyslné žezlo přetahuje se zimou, se uskuteční tři prohlídky podzemí, a to v 11, 13 a 15 hodin.

Zájemci si mohou vybrat ze dvou typů prohlídek, ve zmíněné časy máte k dispozici miniprohlídku a kompletní prohlídku. Během miniprohlídky projdete vstupním objektem, uvidíte dva posuvné uzávěry, strojovnu/elektrárnu, muniční sklad M1 určený pro uložení 6000 ks munice a také druhou část muniční skladu M1, kde je nachystána zajímavá expozice, která nabídne pohled zblízka mimo jiné i na pevnostní kanón. Miniprohlídka končí u směrové štoly a trvá zhruba 40 minut.

Návštěvníci kompletní prohlídky budou pokračovat dále kolem dolních kabelových komor, projdou si sály podzemních kasáren, navštíví i druhý muniční sklad M2 a po 99 schodech vystoupají do objektu, kde měla být uložena nejmohutnější zbraň československého opevnění – dělová otočná věž. Kompletní prohlídka zabere asi 80 minut.

Oba typy prohlídek jsou vhodné pro všechny věkové skupiny, doporučujeme teplé oblečení (které je v tento podzimní čas samozřejmostí) a pevnou obuv (opět samozřejmost). V podzemí se nyní teplota pohybuje kolem 5°C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám