Hlavní obsah

Daňkovické varhany znovu zazní při Noci kostelů

Novinky, Miroslav Zelený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé nejstarší varhany v evangelickém kostele na Moravě se zdály být na odpis, ale podařilo se zahájit jejich opravu a tak je již o letošní Noci kostelů na konci května můžeme slyšet znít.

Foto: Luboš Zelený

Pohled na daňkovické varhany

Článek

Varhany v daňkovickém kostele jsou druhé nejstarší v evangelických kostelech na Moravě. Díky rekonstrukci se podařilo zjistit mnohé z jejich historie.

Varhany prošly rukama několika varhanářů. Pocházejí z roku 1810 z dílny brněnského varhanáře Franze Harbicha, který zanechal svůj firemní štítek v nesnadno přístupné vzdušnici. V roce 1817 byly varhany, v té době stojící v jimramovském kostele, zvětšeny varhanáři Spanelovými z Rokytnice.

Od roku 1858 se na různých úpravách podíleli známí varhanáři z rodu Svítilů z Nového Města na Moravě. Do Daňkovic pak doputovaly varhany oklikou ze sousedního sboru Jimramova, který si v roce 1882 pořídil varhany nové. A tehdy Daňkovičtí požádali Jimramovské, aby jim staré varhany za slušnou odměnu přenechali.

V žádosti se dovolávali toho, že filiálka od vydání patentu až do roku 1830 patřila k Jimramovu a co „upřímná a poslušná dcera milé matky své povinnosti při stavbách chrámu i fary plnila, aniž by kdy odmlouvala.“

Jimramovští tehdy po roce odpověděli, že varhany budou stát 300 zlatých. To bylo nejspíš příliš mnoho. Nakonec je koupil varhanář František Svítil z Nového Města. A právě tento rod varhanářů je v Daňkovicích za 425 zlatých znovu sestavil. 

Varhany byly v Daňkovicích slavnostně uvedeny na svatodušní svátek roku 1885. Farář Smetánka tehdy prý ve svém kázání účastníky pohnul k slzám: „Jak tyto varhany libým souzvučným hlasem jsou ozdobou církve, nechť i církev naše prospívá pod libým souzvučným vedením Ducha svatého, ke chvále a cti Hospodina Boha našeho…“

Letos se opět v Daňkovicích uskuteční Noc kostelů, a to ve znamení částečně opravených varhan. Varhany v tolerančním kostele byly totiž do loňského roku v havarijním stavu, prolezlé dřevokazným hmyzem a tak se Daňkovičtí rozhodli pustit do rekonstrukce. Měla by stát celkem asi 800 tisíc korun.

Díky přispění sponzorů z řad podnikatelů, firem i drobných dárců se v loňském roce podařilo shromáždit asi 400 tisíc korun na první etapu. Nyní sháníme další prostředky, za které bychom chtěli zrestaurovat popraskané měchy, klaviaturu, varhanní skříň a hlavně zbylé píšťaly. Doufáme, že i na tuto etapu se nám podaří peníze sehnat a varhany budou kompletně opraveny a budou sloužit svým účelům nejen při bohoslužbách, ale i při koncertech a dalších veřejných akcích.

Ale kdo chce, může varhany zaslechnout už velmi brzy. V pátek 29. května se v rámci Noci kostelů bude konat od 18.00 v daňkovickém kostele varhanní koncert, kterým bychom rádi poděkovali všem dárcům, díky nimž je tento nástroj zachráněn. Na varhany zahraje Lukáš Bartoš z Nového Města na Moravě. Po koncertě bude možné si prohlédnout fotografie z opravy varhan, něco se o varhanách dovědět a třeba si na ně i zahrát. A tak jsme velmi rádi, že po mnoha letech se v Daňkovicích rozezní opět tóny varhan.

Reklama

Výběr článků

Načítám