Hlavní obsah

Daňkovická toleranční modlitebna slaví 200 let

Novinky, Miroslav Zelený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V neděli 23. září se v Daňkovicích na Novoměstsku uskuteční oslavy 200 let zdejší toleranční modlitebny. Organizátoři si připravili pestrý program oslav, zaměřený pro děti i dospělé.

Foto: Miroslav Zelený

Pohled na daňkovickou toleranční modlitebnu a faru

Článek

Bude tomu letos dvě stě let, kdy pastor Johann Nediela spolu s daňkovickými evangelíky úspěšně dokončili projekt zděné modlitebny. Stavba začala v roce 1816 a dokončena byla o dva roky později. Budova se přesně držela tolerančních pravidel. A daňkovický toleranční kostel si na rozdíl od mnoha jiných zachoval původní ráz až do dnešních dnů.

Budova je 16 metrů dlouhá a 9,5 metru široká, nemá věž ani zvony, vchod má z polí, kazatelna je při podélné stěně. Interiér je prostý, stěny zdobí čtyři nápisy psány švabachem. Dlažba středem kostela byla z opukových dlaždic, pod lavicemi býval jen pískový násyp.  A střecha bývala původně šindelová.

V kostele se nacházejí vzácné varhany. Snad druhé nejstarší v evangelických kostelích na Moravě. Pocházejí z počátku 19. století. Do Daňkovic doputovaly oklikou ze sousedního sboru v Jimramově, který si v roce 1882 pořídil varhany nové. Tento nástroj byl řadu let v havarijním stavu, proto od roku 2014 postupně realizujeme jeho nutnou opravu. To se daří díky štědrým dárcům i vlastním naspořeným prostředkům, i když oprava ještě zdaleka není dokončena.

Výročí historické památky si připomeneme 23. září při bohoslužbách se synodním seniorem Danielem Ženatým, poté bude následovat další program pro děti i dospělé. U příležitosti dvoustého výročí se také chystáme vydat jubilejní knihu, která zachycuje historii evangelického sboru v Daňkovcích. Publikace je složena z diplomové práce Mgr. Jiřího Holeše a nejbližší historii mapují rozhovory se skalními členy sboru a dalšími lidmi spjatými s daňkovickým evangelickým sborem. Se všemi, kteří s námi budou chtít oslavit toto výročí se budeme těšit na setkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám