Hlavní obsah

Další dobrovolníci se vydají pomoci se vzděláváním dětí a mládeže

Novinky, Iveta Pešatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 14. června proběhne v pražských Kobylisích 10. ročník akce s názvem Aksanti. Jedná se o slavnostní vyslání dobrovolníků v rámci projektu Adopce nablízko. Program začne od 16:00 v salesiánském centru v Praze-Kobylisích.

Foto: Filip Mašek
Článek

Návštěvníci se prostřednictvím kulturního programu budou moci seznámit i s místy, kde dobrovolníci působí, ochutnat exotická jídla, vyzkoušet si africké či indické oblečení, prohlédnout si velkoformátové fotografie, zasoutěžit si a vychutnat si večerní koncert Pražského komorního kytarového orchestru.

Aksanti znamená ve svahilštině „děkuji“ – velký dík patří všem dobrovolníkům, kteří se rozhodli věnovat část svého života potřebným. Tito mladí lidé se vydají do Konga, Zambie, Indie, Etiopie či Bulharska, kde se zapojí do již existujících projektů zaměřených na vzdělávání a výchovu dětí a mládeže.

Během odpoledne se představí nejen dobrovolníci vysílaní, ale i současní a bývalí, kterých je za deset let trvání projektu již 151. Letos jich bude vysláno 17 do celkem 6 zemí.

Program:

Sobota 14. června

- 16:00 - Představení dobrovolníků a míst pomoci - podíváme se do Indie, Konga, Zambie, Etiopie či Bulharska.

- 17:30 - Vychutnejte si vůni exotiky - kulturní stolečky, ochutnávka exotických jídel, výstava alb a zajímavostí ze světa, soutěž pro nejmenší, malé i velké Boskoyard.

- 20:00 - Koncert skvělého Pražského komorního kytarového orchestru (filmová hudba, klasika, swing, pop) v klubu Vrtule - www.pkko.cz.

V neděli 15. června proběhne od 10:30 slavnostní vyslání dobrovolníků ěhem bohoslužby v kostele svaté Terezie od Dítěte Ježíše (Praha-Kobylisy).

Hlavní náplní práce dobrovolníků je péče o děti ulice, výuka dětí ve venkovských školách či organizace volnočasových aktivit pro děti ze sociálně vyloučených rodin.

„Vzdělání a dobré vzory je to, co zdejším klukům pomůže, aby pak nemuseli celý život pálit dřevěné uhlí nebo prodávat drobnosti na trhu a našli si práci a měli dobrý život,“ napsala dobrovolnice Alžběta Žáková ve svém posledním dopise z Konga, kde pracovala v centru pro děti ulice.

Celý pobyt podstupují mladí lidé dobrovolně, bez nároku na odměnu. Navíc si musí  financovat i některé z výdajů spojených s cestou - pojištění, vízum, očkování nebo letenku. Projekt Adopce nablízko umožňuje přispět dobrovolníkům a pomoci jim uhradit alespoň část nákladů.

Lidé, kteří chtějí libovolným příspěvkem podpořit konkrétního dobrovolníka, mohou využít webové stránky www.adopcenablizko.cz.

Projekt Adopce nablízko realizuje Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA). Více informací o projektu „Adopce nablízko“ a SADBA naleznete na www.adopcenablizko.cz nebo na www.sadba.org.

Reklama

Výběr článků

Načítám