Hlavní obsah

Ďáblova bible – CODEX GIGAS v Rožďalovicích

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 23. září do 30. října 2016 vystavuje Muzeum klasického knihařství v Rožďalovicích unikátní knižní dílo – Ďáblovu bibli. Přestože se originál této knihy už asi nikdy do Čech nedostane, máme možnost díky umu českých knihařů obdivovat její co nejvěrnější maketu.

Foto: Eugenie Hančarová

Ďáblova bible vystavená v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích

Článek

Ďáblova bible, nazývaná latinsky Codex Gigas, je pokládána za největší zachovalý evropský rukopis, všechny texty v něm jsou dodnes čitelné. Kniha váží 75 kilogramů, má dřevěné desky velikosti 90x50,5 cm potažené kůží a zdobené slepotiskem a kováním. Odborníci předpokládají, že byla vytvořena jediným člověkem, což mohlo trvat třeba i 20 let.

Víme, že bible vznikla na přelomu 12. a 13. století v benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Nedochovaly se však žádné doklady o jejím zrodu či autorovi. Rukopis se pak dostal do vlastnictví Břevnovského kláštera, později jako kuriozita do sbírek císaře Rudolfa II. Z pražského hradu jej odvezli za třicetileté války s válečnou kořistí Švédové. Nyní je uchováván v Královské knihovně ve Stockholmu.

V roce 2007 byl originál vystavován v Praze, to však bylo prý naposledy, kdy opustil Švédsko. Bible obsahuje 14 různých latinských textů – od opisu Kosmovy kroniky až po různá zaklínadla na zahánění nemocí nebo na vypátrání zloděje. K vzniku bible se váže pověst, prý ji sepsal za jedinou noc s pomocí ďábla mnich, kající se z těžkého hříchu. Proto je také v knize ďábel zobrazen, což bylo velmi neobvyklé.

Žamberský knihař Jiří Fogl zhotovil maketu pro knižní veletrh Libri v Olomouci v roce 2007 na objednávku Nadačního ústavu regionální spolupráce. Kromě samotného vystavovaného díla bude v rámci výstavy promítán film o výrobě této knihy, v něm jsou dobře zachyceny a vysvětleny tradiční knihvazačské postupy.

Vystavená bible doplňuje rozsáhlou expozici Muzea klasického knihařství, věnovanou tradiční ruční výrobě knihy. Muzeum vzniklo v původní dílně a domě uměleckého knihaře Jendy Rajmana (1892-1965). Návštěvníci tu mohou vidět originální knihařské stroje a nástroje, se kterými se v dílně stále pracuje. Navazující dům s krámem, v nichž se také zachovalo některé původní zařízení z doby Jendy Rajmana, je využit pro výstavu jeho nejlepších prací. Expozici doplňují grafiky známých umělců, kteří se věnovali návrhům knižních obálek, a to i pro zdejší dílnu. Vystaveny jsou také Rajmanovy fotografie, na kterých zachytil polní nemocnici z první světové války nebo pohledy na rodné Rožďalovice.

Muzeum klasického knihařství organizuje doprovodný program inspirovaný výstavou - tvořivé dílny, v nichž si návštěvníci vyzkouší zdobení a zlacení knihařskými tlačítky. Proběhnou v sobotu 15. 10. 2016 od 10 a 14 hodin. Přihlášky a podrobnější informace na kontaktech muzea.

Vzhledem k této výstavě bude muzeum také v říjnu otevřené o víkendech a svátcích. Návštěvní doba je od 10 do 16 hod. vždy od středy do neděle, v pondělí a úterý je zavřeno. Výstava bude uzavřena i dne 5. října, kdy bude kniha zapůjčena na Knižní veletrh v Hradci Králové, pořádaný Univerzitní knihovnou UHK.

Muzeum srdečně zve na vernisáž, která se koná v pátek 23. 9. 2016 od 16 hodin. Více informací zjistíte na www.rajman.cz.

Související témata:

Výběr článků

Načítám