Hlavní obsah

Concentus Moraviae vstupuje do XXIII. ročníku ve znamení hudby a humoru

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První tóny významného mezinárodního hudebního festivalu zazní na slavnostním zahajovacím koncertě v pátek 1. června v kulturním domě v Bystřici nad Pernštejnem.

Foto: festivalové logo
Článek

Belgický muzikolog Jelle Dierickx (na festival vrací po třech letech) je autorem atraktivní dramaturgie celého letošního ročníku. Úvodní večer koncipoval jako jakýsi „průřez festivalem“ - program plný hudebního humoru.

Posluchači uslyší Dvořákovu sedmou Humoresku, letošní festivalovou znělku, ale také např. Loriotův Kašlací koncert, Andersonovu skladbu Psací stroj s virtuózním partem pro zkušeného typistu či kontroverzní třívětý koncert 4´33´´ od Johna Cage.

Slavnostní zahájení vede tradiční vlajkosláva, které se zúčastní všech 19 starostů festivalových měst. Rezidenčním umělcem 23. ročníku je skladatel, muzikolog a pedagog Miloš Štědroň.

Patronkou festivalu je mezzosopranistka Magdalena Kožená. Jaké jsou její tipy? 

„Jako vokalistka bych rozhodně nevynechala francouzské komické kantáty v podání geniálního Dominiqua Visse, který se na pódiu dokáže proměnit v cokoli od staré matrony až po mladého šviháka, s potěšením bych si poslechla oba programy, které nabídne všestranná a nezaměnitelná Iva Bittová, jako obdivovatelka klavírního umění bych si poslechla legendární Claire Chevallier i trojici domácích klavírních mistrů Kahánek – Ardašev – Košárek.“

Tipů na krásné koncerty je samozřejmě každý si najde to své. Vždy ho čeká krásná hudba ve špičkovém provedení při naplnění letošního festivalového motta.

Návštěvníky přivítají nádherné historické sály a prostory zámků v Mikulově, Náměšti nad Oslavou, Velkém Meziříčí, Boskovicích, Lysicích, Rájci nad Svitavou, Slavkově u Brna, Miloticích u Kyjova, Moravském Krumlově, Žďáru nad Sázavou, Valticích i na hradě Pernštejně. Hudbou se rozezní i další chrámy a místa v Brně, Třebíči, Hustopečích, Kyjově, Tišnově, Velkém Meziříčí a Brně. Festival zavítá také do rakouského Retzu. Atraktivní výlety za hudbou, těžko radit, čemu dát přednost, co vynechat.

Vstupenky jsou k dispozici v síti Ticketportal a v obvyklých předprodejích jednotlivých festivalových měst. Na vybrané koncerty je organizována doprava autobusem z Brna. Pořadatelé nabízejí cenově zvýhodněnou permanentku na pět a více koncertů dle vlastního výběru. Další informace na www.festivalcm.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám