Hlavní obsah

Chodníky nejsou silnice, čistých byla k vidění menšina

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pondělní cestě hlavním městem jsem si opět ověřil, že současné době vládnou automobily. Silnice posypané, posolené a sjízdné v celé šířce - ovšem chodníky žádná sláva. Většinou byly pokryté sběhem a ledem, posypaných a čistých byla k vidění menšina.

Foto: Jiří Cysař

Dejvice kousek od Národní technické knihovny

Článek

V pražských Dejvicích v Studentské ulici a okolí nejdříve kloužete po zmrzlém sněhu, pak vstoupíte na posypanou a mokrou vozovku, aby vás na druhé straně přivítal opět pás ledu a sněhu. To vše kousek od Národní technické knihovny. I celý areál kolem vysokých škol odpovídal heslu Chodec není řidič.

Dalším příkladem byla stanice autobusů u metra A u Motolské nemocnice v Kukulově ulici  - zde štěrk vytvořil zvláštní směs sněhu a ledu a hůře vidící či starší chodec mohl jen těžko rozeznat, jestli je posypáno, či zda se jen jedná o bláto ze silnice.

Obdobné obrázky bývají k vidění i v menších městech či vesnicích. Řešení mají v rukou výhradně lidé - ať už majitelé chodníků, tak i další obyvatelé, kteří si ráno po chumelenici uvědomí, že bezpečnost je nade vše - a že ostatně i řidiči jsou občas „jen” v roli chodců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám