Hlavní obsah

Čeští reprezentanti zazářili na Mistrovství světa rotvajlerů

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 25.-26. srpna se v německém Rottweilu konalo Mistrovství světa rotvajlerů. České družstvo vybojovalo v konkurenci 16 družstev vynikající čtvrté místo, náš reprezentant Jan Kuncl s Arcem Fei z Benáteckého dvora skončil jako třetí v soutěži jednotlivců.

Foto: Foto Hana Toušková
Článek

Český reprezentační tým pod vedením Drahy Maškové odjel na mistrovství světa RTW 2012, neboli IFR World Championship 2012, ve složení Jan Kuncl  - Arco Fei z Benátského dvora, Zuzana Marthalerová - Kirké Ballotada, Jiří Marek - Goran od Syrůvky, Jiří Janoušek - Varon vom Herrenholz.  Mistrovství se konalo v německém městě Rottweil, odkud plemeno pochází. Na startovní listině bylo zastoupeno na pět desítek závodníků mimo jiné z domácího Německa, Ruska, Itálie, Nizozemska, Velké Británie. Zcela jasnými favority byli Němci, které k vítězství hnala hlavně domácí půda. Soutěžilo se ve třech disciplínách, obraně, poslušnosti a stopě.

Na stopách, které nejvíce zamíchaly pořadím, jednoznačně kralovala domácí Melanie Krüger s Bulli vom Türnleberg, která si odnesla vítěztví s celkovým počtem 98 bodů. Našim zástupcům se vedlo tak napůl, zatímco Jan Kuncl s Arcem dosáhl 93 bodů a Zuzana Marthalerová s fenou Kirké Ballotada dokonce 96 bodů, Jiří Marek s Goranem získali jen 43 bodů. Jiřímu Janouškovi s Varonem se stopa vůbec nepodařila a odešli s pouhými 2 body. 

Obranu zcela ovládla Anu Vehviläinen z Finska s Drago vom Taneneck, která si odnesla palmu vítězství se ziskem 96 bodů. Všichni naši zástupci se na obranách přehoupli přes hranici 90 bodů. Skvělou práci  hodnocenou stejným počtem bodů jako vítězka předvedl Goran Jiřího Marka, Arco Jana Kuncla získal 91 bodů a Kirké s Varonem shodně 90 bodů.

Poslední hodnocenou disciplínou mistrovství světa byla poslušnost, ve které s 96 body zvítězil Jan Kuncl s Arcem. Kirké dosáhla na 91 bodů, Goran 80 bodů a Varon získal díky špatně odhozeným mokrým aportům pouhých 73 bodů.

V jednotlivcích zvítězila vyrovnaným výkonem Italka Greta Marani s Balu vom Türnleberg, která dosáhla na stopě a v poslušnosti 96 bodů, v obraně pak 90 bodů. Druhá skončila domácí Melanie Krüger s Bulli vom Türnleberg a třetí náš reprezentant Jan Kuncl s Arcem Fei z Benáteckého dvora. V celkovém pořadí pak skončila Zuzana Marthalerová osmá, Jiří Marek jednatřicátý a Jiří Janoušek dvaačtyřicátý.

V soutěži družstev zvítězilo Německo, druhou příčku obsadilo Dánsko, třetí Itálie a čtvrtá, bramborová medaile, patřila Čechům. "Děkujeme všem za milé vzkazy, podporu a držení pěstí. Velmi si toho vážíme," poslala fanouškům vzkaz vedoucí výpravy Draha Mašková.

Z historie plemene rotvajler

Původně byli rotvajleři pastýřskými psy. Pro svou robustní tělesnou stavbu a neohroženou povahu byli řezníky v Německu používáni jako hlídači stád dobytka hnaného na trhy a jatka. Později se velmi osvědčili i jako služební policejní psi. Rotvajler je souměrně stavěný pes s vyrovnanou povahou, je ostražitý, věrný, dobře cvičitelný a velmi vytrvalý.

Reklama

Výběr článků

Načítám