Hlavní obsah

Českem projede unikátní road show Totalita, startuje v Českých Budějovicích

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti 30. výročí od tzv. Sametové revoluce, pádu komunismu, odstartuje v pondělí 23. září v Českých Budějovicích unikátní road show Totalita aneb Průvodce Československem 1948-1989. Jedná se o unikátní projekt, který následně projede další česká města - Brno, Plzeň, Znojmo a Prahu.

Foto: www.totalitnistat.cz

Doby (ne)dávno minulé připomene v 5 českých městech unikátní road show TOTALITA

Článek

V termínu 23. - 28. září vyroste na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích velký projekční ´dóm´ pro 300 stojících či 150 sedících diváků, který zájemcům díky nejmodernějším technologiím umožní vrátit se v čase a na vlastní oči prožít několik minut v předlistopadovém Československu.

Zatímco projekce v dómu přinese především emocionální zážitek, informační panely rozmístěné v jeho okolí doplní potřebné faktografické informace a celkový historický kontext událostí.

„Instalace bude přístupná každý den od 8 do 19 hodin, dopolední hodiny od 8.30 do 14:30 budou určeny především školám, odpoledne a soboty po celý den budou určeny běžné veřejnosti. Ve středu 25. září od 17 hodin se také uskuteční beseda s tehdejšími studentskými vůdci, kterou povede ředitel Ústavu soudobých dějin AV ČR Miroslav Vaněk,“ uvedl autor projektu Lukáš Nádvorník z produkční společnosti Media Park Praha, která stojí mj. i za loňskou velmi úspěšnou road show ke 100. výročí vzniku Československa Zažijte to znovu.

„Kromě fotografií panely obsahují i QR kódy, díky kterým si návštěvníci budou moci pustit i zajímavá videa, například z politického procesu s Miladou Horákovou, dobová reportáž z vojenské přehlídky na Letenské pláni nebo studentské demonstrace 17. listopadu 1989,“ podotkl Lukáš Nádvorník.

Součástí projektu bude i několik „dobových detailů“, jako například příslušníci Sboru národní bezpečnosti (SNB), v jejichž rolích se vystřídají i někteří herci (dle místa a časových možností). Tyto postavy doplní atmosféru let (ne)dávno minulých. Za pomoci nejmodernějších technologií a prostřednictvím emotivního prožitku chtějí autoři projektu vtáhnout diváka do reálií totalitního Československa i přelomové doby roku 1989 a umožnit jim prožít dobovou atmosféru.

Při příležitosti 30. výročí listopadové revoluce vznikla tato road show ve spolupráci s historikem Petrem Blažkem, ředitelem Ústavu soudobých dějin Akademie věd ČR Miroslavem Vaňkem a pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery a Platformy evropské paměti a svědomí unikátní vzdělávací multimediální projekt TOTALITA Multimediální průvodce Československem 1948–1989.

„Našim cílem je představit základní totalitní rysy komunistického režimu, které však často měly vzhledem k jeho rozsáhlé systémové krizi na konci osmdesátých let také svoji absurdní až komickou rovinu. Vedle ideologických a represivních mechanismů se pokusíme také přiblížit rozšířenou banalitu, uniformitu a uzavřenost tehdejšího způsobu života,” uvedl odborný garant projektu a přední český historik Petr Blažek.

Road show Totalita:

23. - 28.  9.   České Budějovice

14. - 19.10.   Brno

21. - 26.10.   Plzeň

4. -   9.11.   Znojmo

11. - 17.11.   Praha

Další informace najdou zájemci na webu www.totalitnistat.cz, nebo na Facebooku https://www.facebook.com/totalita1948.1989/

Reklama

Výběr článků

Načítám