Hlavní obsah

České bunkry pomohly Němcům při odrážení útoku Američanů u Soumarského mostu

Novinky, Vratislav Konečný

Nebylo to poprvé, kdy nacisté využili proti protivníkovi československá předválečná opevnění. Na severní Moravě se v nich bránili mezi Opavou a Ostravou velmi zuřivě. Také na západě Čech, na Šumavě se na nich na chvíli zachytili.

Foto: Vratislav Konečný

řopík slouží jako minimuzeum

Článek

Lehké objekty byly zbudovány ve směru nástupního prostoru armádní skupiny von Leeba, směrem na Lenoru, odtud měli Němci v plánu postupovat na Netolice a jižně ke Krumlovu.

Výstavba opevnění je zaskočila, ale protože se stavělo v téměř německy hovořících Sudetech, věděli o každém pohybu stavebníků i vojska. Proti ozbrojeným opevněním nechtěli útočit. Naopak na našich obsazených pevnostech si zkoušeli zbraně i taktiku.

Soumarský most čili Soumarák znají vodáci, kteří plují od Lenory po Teplé Vltavě, i  ale i ti, kteří jezdí do tohoto koutu Šumavy kempovat, leží tu známé tábořiště.

Vzrostlý les na levém břehu skrývá objekty lehkého opevnění, tzv. řopíky. Najdete je poměrně snadno, v létě je jeden z objektů přístupný. V květnu 1945 se tu Němci snažili zbudovat obrannou linii u mostu a nedalekého brodu. Soumarský most byl postaven na Zlaté stezce, tudy se přepravovalo zboží mezi Českem a Bavorskem.

Zasahoval i německý tank

Proti  jednotkám části americké 5. pěší divize tu stály části 111. praporu pancéřových granátníků 11. tankové armády, část ženistů a zbytek Volkssturm, domobrany, složené z naprosto nesourodého elementu. Divize postupovala podle hor do Rakouska, do vnitrozemí směřoval 10. pěší pluk. Jeho jednotky obsadily 4. května České Žleby, následující den se vydal průzkum najít vhodný přechod Vltavy.

Oddíl narazil v noci na neporušený Soumarský most, následně ho část Němci zničili za pomocí trhavin, takže se dal použít jen jako lávka pro pěchotu. Američtí pěšáci palbou z bazook, těžkých kulometů a minometů zneškodnili postupně obránce tří řopíků z pěti, které chránily most. Němci povolali na pomoc i tank, nakonec obchvatným manévrem Američani Němce ze zbývajících pozic vyhnali. Ve tři odpoledne bylo po boji.

O počtech obránců ani útočníků nejsou žádné záznamy, zrovna jako o ztrátách. Na bunkrech ale také není patrná žádná stopa po bojové činnosti.

Stojí si tu, vedle kempu, jako připomenutí, že jsme byli odhodláni se v nich bránit proti Němcům. Paradoxně se v nich bránili Němci proti Spojencům.

V padesátých letech došlo k aktivaci neporušených pevnůstek, dokonce se zejména kolem Železné Rudy začaly stavět nové.

Svět se připravoval na jaderný konflikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám