Hlavní obsah

Česká mše vánoční zněla náměstím v Řevnicích

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední léta se v Řevnicích stalo tradicí pořádat o Štědrém dni představení České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby a to se sborovým zpěvem za doprovodu hudby. Jedná se o sbor složený s amatérských zpěváků, doplněný profesionálními umělci. Jedním ze známých zpěváků sboru je Ondřej Hejma.

Foto: Jana Bečková

Ondřej Hejma

Článek

Letos se sbor sešel na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad - a to před Modrým domečkem. Kolem jedné hodiny odpolední se rozezněly tóny toho velice známého hudebního díla po celém náměstí.

Za doprovodu houslí a elektronických varhan se celé náměstí zaplnilo melodiemi a desítky přihlížejících mohly poslouchat nádhernou skladbu české sakrální hudby. Lidé se tak mohli v klidu necelou hodinu ve svých myslích připravit na Štědrý večer a myslet na své blízké. Pro návštěvníky bylo připraveno teplé svařené víno k zakoupení a příznivá teplota v letošní zimě byla představení také nakloněna. A tak jistě příští rok se tu lidé zase sejdou a vyslechnou si společně hudbu skladatele, jenž se stal nedílnou součástí českých Vánoc.

Je až s podivem, jakou nádhernou hudbu J. J. Ryby složil ve svém těžkém životě. V době, kdy byl stíhán zklamáním v práci učitele a nepochopením od nadřízených (v roce 1796).

Rybovo originální dílo je ve své podstatě vánoční hrou. Text nemá, stejně tak jako hudba, s latinským liturgickým textem mnoho společného. Graduale je česká polka, Offertorium je zastaveníčkem českých venkovských muzikantů u Ježíškových jesliček, ale poslední tři části překračují pastorální rámec a dosahují vroucí prosbou za mír hluboké, a v české hudbě té doby nebývalé, oduševnělosti.

Je to hudba, která dodnes přináší radost a mír všem lidem dobré vůle. Zajímavé je, že to nebyla jeho jediná mše. Ryba jich jenom v rozmezí let 1788 až 1795 napsal přes třicet. Známé jsou jen dvě - a podobně se to má i s celým rozsáhlým Rybovým dílem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám