Hlavní obsah

Česká mše vánoční zněla a pomáhala ve Starém Plzenci

Novinky, Růžena Písková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncert pod vedením M. Esterleho, který uspořádalo občanské sdružení Staroplzenecké varhany, zahájili žáci ZUŠ třemi chorály. Následoval chorál V radostném plesání v podání dospělého sboru a po něm již zazněly známé tóny Rybovy mše.

Foto: Josef Švéda, občanské sdružení Staroplzenecké varhany

Děti zahájily adventní koncert v zaplněném kostele třemi vícehlasými chorály.

Článek

Sólisté, sboristé a příznivci z řad veřejnosti se takto ve Starém Plzenci sešli na zlatou adventní neděli při „Rybovce“ již třetím rokem.

V úvodním slovu Miloslav Esterle připomněl přítomným hostům, že Česká mše vánoční není jen pěkným rýmováním, které hezky plyne v doprovodu milé hudby. „Celá tato mše je jednou výzvou: Nezůstávejme zabarikádovaní ve svých domech a ve svých srdcích, ale chceme-li najít spasitele, kterého potřebujeme, vydejme se na cestu. A vyjděme společně. A na společné cestě se radujme.“

A jak lépe naplnit toto poselství než právě společným nacvičením a provedením České mše vánoční? Nácviky probíhaly vždy ve čtvrtek po celý prosinec a byly otevřené každému, kdo projevil zájem se připojit. Výtěžek celého koncertu poputuje (stejně jako v případě mnoha dalších akcí, které pořádá sdružení Staroplzenecké varhany) na opravu varhan v kostele Narození P. Marie.

Během roku 2014 v kostele Narození P. Marie svými benefičními koncerty pro plzenecké varhany přispěli např. Roman Janál, jeden z nejlepších českých barytonistů, kytarový virtuóz Lubomír Brabec či jeden z nejznámějších českých gospelových sborů Touch of Gospel. Miloslav Esterle tak mohl v neděli slavnostně oznámit, že na renovaci varhan bylo již vybráno více než čtvrt miliónu korun.

Než se však celý nástroj opět rozezvučí v plné síle, je nutné ještě shromáždit přibližně třikrát tak velikou sumu. Koncerty pořádané sdružením budou proto pokračovat po celý příští rok a Starý Plzenec bude jistě opět hostit řadu známých osobností české hudební scény.

Více informací o činnosti sdružení a programu akcí ve Starém Plzenci můžete najít na webových stránkách sdružení www.plzeneckevarhany.cz či na stránkách města Starý Plzenec.

„Tak zase napřesrok na shledanou!“ znělo ode dveří kostela, když si všichni společně na konci koncertu zazpívali Narodil se Kristus Pán a začali se rozcházet do svých domovů. Domovů, kde alespoň o zlaté neděli nezůstal nikdo zabarikádovaný, protože jejich obyvatelé se společně vydali, aby si zazpívali, měli radost z příjemně stráveného podvečera a přispěli na dobrou věc. Příští rok se zpěváci určitě sejdou znovu a možná mezi nimi budete i vy. Jste vřele vítáni. A o tom přece Rybova mše je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám