Hlavní obsah

Černá Madona zavítala na Hartenberg

Novinky, Václav Mikeš

V neděli 14.8. odpoledne se na nádvoří hradu Harteberg na Sokolovsku konala mše spojená s krátkodobým návratem gotické sochy Madony – tzv. Černé Madony, trvale uložené v depozitáři plzeňské diecéze.

Foto: Václav Mikeš

Nádvoří hradu při mši svaté

Článek

Celé odpoledne mohli návštevníci procházet hrad a posoudit stav rekonstrukce. Na nádvoří pak mohli shlédnout gotickou sochu Madony, zapůjčenou jen pro tento den. Tato socha – též nazývaná Černá Madona - stávala v původní hradní kapli sv. Tří králů.

Jedná se o dřevěnou polychromovanou sochu Panny Marie s Ježíškem, která má na prsou relikviářovou schránku. Zda se jedná o původní gotickou sochu, nebo zda je to barokní kopie jmenované, by mohl určit pouze podrobný průzkum. V každém případě se jedná o památku mimořádného významu, prokazatelně spjatou s historií hradu – je to poslední movitá věc zachovaná z původního vybavení hradní kaple.

Krátce po 15. hodině se na nádvoří hradu konala mše. Celebroval ji Mons. František Radkovský, emeritní biskup plzeňský. Za krásného letního počasí v kulisách zříceniny hradu sledovali účastníci, věříci i pouzí návštěvníci, průběh mše svaté. Ve svém kázání Mons. Radkovský připomněl mariánská výročí, význam a úlohu Panny Marie a její příklad všem opravdu věřícím. Oddaností vůli boží byla jedinečným příkladem a výzvou a v přeneseném slova smyslu nejenom věřícím.

Jednalo se o jednu z mnoha vydařených akcí pořádaných na hradě Hartenberg. Ukázala výsledky náročné práce při obnově hradu a přinesla i duchovní zážitek pro mnoho zdejších občanů i návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám