Hlavní obsah

Ceny za knižní bestsellery budou udíleny v Ostravě

Novinky, Iva Kulihová

Industriální prostory ostravského Trojhalí Karolina už brzy zaplní osobnosti české literární scény, jejich nakladatelé a další hosté. Po letech, kdy udílení cen Český bestseller probíhalo v předvečer pražského veletrhu, se u příležitosti svého 20. ročníku symbolicky vrací do města, kde vzniklo.

Foto: KNIHCENTRUM.cz

Český Bestseller za rok 2018

Článek

Slavnostní večer proběhne 1. března v Trojhalí Karolina ve spolupráci s Knižním festivalem Ostrava 2019, který lze navštívit ve dnech 1.–3. března na Černé louce v Ostravě.

Vyhlašováním cen bude provázet herec Vladimír Polák a pozvání mezi vážené hosty přijali také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura.

V nominaci figurují známé osobnosti

Český bestseller získávají autoři a nakladatelé nejprodávanějších knižních titulů za předchozí rok v rámci sítě knihkupectví a internetového obchodu Knihcentrum.cz. Nominace zahrnuje také audioknihy prodané prostřednictvím služby Audioteka.cz.

V devíti kategoriích, které jsou rozdělené podle hlavních žánrů, se i tentokrát utkají známé osobnosti, například sportovkyně Gabriela Koukalová, herec a scenárista Zdeněk Svěrák nebo spisovatelky Radka Třeštíková či Halina Pawlowská.

Slavnostního vyhlášení se mezi jinými autory zúčastní také novinář Erik Tabery, spisovatel a režisér Patrik Hartl, podnikatel a školitel Ivo Toman nebo popularizátor zdravé výživy Tomáš Kosačík.

Soška pro vítěze

Ocenění autoři v jednotlivých kategoriích obdrží křišťálovou plaketu a vítěz hlavní kategorie Česká beletrie pro dospělé převezme také sošku v podobě ženy vystupující z knihy, která pochází z ateliéru akademického sochaře Olbrama Zoubka.

V předchozím ročníku ji získal Miroslav Macek za úspěšné pokračování Saturnina. Letos se v nominaci zařadila mezi špičku české beletrie kniha Patrika Hartla Nejlepší víkend společně se Strážcem nádrže od Zdeňka Svěráka, dále nechybí Evžen Boček s titulem Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka, nový román Radky Třeštíkové Veselí a Díky za fíky od Haliny Pawlowské.

Kdo zaujal čtenáře?

V poslední desáté kategorii rozhodují sympatie čtenářů, kteří sami mají možnost zvolit vítěze. Hlasování probíhá do 28. února prostřednictvím tlačítka na stránkách http://www.ceskybestseller.cz/ v sekci Cena čtenářů. Kliknutím lze označit vždy jeden titul z dané kategorie. Celý seznam nominovaných knih si můžete prohlédnout na stránkách Český bestseller pod záložkou Nominace.

Reklama

Výběr článků

Načítám