Hlavní obsah

Centrem Prahy se prožene Vlnobeat řízený Trabandem

Novinky, Tomáš Kopečný

Folk-rockové uskupení kolem textaře, zpěváka a kytaristy Jaroslava Svobody se divákům představí ve čtvrtek 4. února v pražské Malostranské besedě. Diváci se mohou těšit zejména na písně z nejnovějšího alba Vlnobeat. Začátek koncertu je naplánován na 20.30 hodin.

Foto: Malostranská beseda
Článek

Skupina Traband vznikla v roce 1995. Žánrově se pohybuje ve směsi rocku, punku, folku, country či worldmusic, které vévodí chytlavé a inteligentní texty. Původně ji tvořili tři členové, v průběhu let se však kapela rozšířila a v současné době vystupuje v sestavě: Jaroslav Svoboda (harmonium, kytary, baskytara, cimbál, zpěv), Jana Kaplanová (kytara, trumpeta, harmonium, zpěv), Václav Pohl (bicí), Robert Škarda (tuba, suzafon) a Radim Huml (banjo). Vydali osm studiových desek.

Traband v loňském roce oslavil 20 let. Během té doby stihli koncertovat nejen u nás v Česku, ale mají za sebou řadu zahraničních turné například ve Francii, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Maďarsku, Řecku či Japonsku. V Malostranské besedě rovněž v minulosti s velkým diváckým úspěchem koncertovali. 

Kapela Traband je svou tvorbou jedinečná, dokáže zpívat o důležitých věcech a přitom se nebere až tak vážně. Texty Jaroslava Svobody reagují na současné dění, a ač někdy nejsou zrovna o veselých tématech, celkově z nich vyzařuje dobrá nálada. To všechno dohromady s osobitým zvukem, který je díky skladbě nástrojů jako kytary, bicí, tuba, banjo a další opravdu snadno rozpoznatelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám