Hlavní obsah

Bývalý spoluhráč rockera Ozzyho, kytarista Jake E. Lee, bude koncertovat v Praze

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapela Red Dragon Cartel dorazí 26. května do klubu Nová Chmelnice v Praze-Žižkově představit repertoár nejen ze svého letošního alba, ale i sáhne do skladeb z dřívější historie protřelého kytaristy, kterým Lee bezesporu je.

Foto: archiv
Článek

Jake E. Lee (vlastním jménem Jakey Lou Williams) se narodil 15. února 1957 a jeho geny mají pestrou národností směsici. Díl japonské krve zdědil po matce a po otci pak bouří v jeho žilách krev velšská.

Matka - na rozdíl od otce, preferujícího jazz, coby ctitelka klasické hudby šestiletého synka zapsala do hodin piana. Jak Jake sám přiznává, díky vlivu a hudebnímu vkusu sestry ho coby třináctiletého oslovil zvuk a styl hardrockových kapel, jako zejména Led Zeppelin a Black Sabbath, a pochopitelně ho nemohl nezasáhnout vliv Jimiho Hendrixe.

Pomocí zakoupené příručky pro samouky se ponořil do výuky hry na kytaru, s kterou vcelku rychle našel blízkou řeč, a stala se jeho osudem. Se jménem Ozzy Osbourne si každý této hudby znalý vybaví na kytarovém postu trojici nejslavnějších jmen - Randy Rhoads, Zakk Wylde a Jake E. Lee.

Jeho nejvýznamnější karierní úspěch se dostavil v momentu, kdy Ozzy Osbourne hledal kytaristu za zesnulého Randy Rhoadse. Ve finálním nejužším výběru z pěti set zájemců zůstal on a kytarista kapely Dokken George Lynche. Nakonec právě jeho kytara, zvuk a nápady (album The Ultimate Sin z roku 1986 bylo převážně jeho autorskou prací) podpořily od roku 1982 Ozzyho kapelu, a to až do vyhazovu formou telegramu od Ozzyho manželky Sharon.

Po nuceném odchodu od Ozzyho založil Lee v roce 1989 kapelu Badlands, kde dále působili bývalý zpěvák Black Sabbath Ray Gillen a bubeník Eric Singer (později Kiss) a baskytarista Greg Chaisson. V roce 1996 Lee vydal instrumentální sólové album A Fine Pink Mist, které v příznivých kritikách bylo srovnáváno s tvorbou Joe Satrianiho a jeho slavnou deskou Surfing with the Alien.

Letos v únoru vyšla první deska kapely Red Dragon Cartel, která do Prahy dorazí v sestavě Jake E. Lee - kytara, Darren James Smith - zpěv, Ronnie Mancuso - baskytara a  Jonas Fairley - bicí. 

Na koncertě kapela naservíruje jak směs skladeb z doby Leeho působení u Ozzyho, tak songy z alb kapely Badlands i zcela čerstvé novinky z únorového alba Red Dragon Cartel. 

VIDEO Red Dragon Cartel: Deceived * Bark at the Moon (live)

Koncert v klubu Nová Chmelnice - Koněvova 219, začíná ve 20 hodin, pořádá ho agentura Ozzy a Potkan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám