Hlavní obsah

Budějovické ženy se mohou v IGY naučit samovyšetření prsu

Novinky, Kateřina Martykánová

Obchodní centrum IGY se po více než roce opět stalo místem, kde se ženy a dívky mohou naučit samovyšetření prsu. Od 9. června sem se svým projektem Ruce na prsa zavítala obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius, která se snaží jeho prostřednictvím zdůraznit význam prevence v boji s rakovinou prsu.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Stánek projektu Ruce na Prsa se 9. června po více než roce vrátil do Českých Budějovic, které jsou úplně poslední letošní zastávkou edukativní road show.

Mezi prvními do obchodního centra IGY zavítala Edith Šrámková ze sdružení onkologických pacientů Arcus Život, která společně s ředitelkou Dialogu Jessenius, Michaelou Tůmovou, představila ženám na speciálním fantomu, jak se samovyšetření provádí a také jak poznat, když se v prsu nachází něco, co tam nepatří.

Návštěvnicím centra sdělila i vlastní zkušenosti s tímto zákeřným onemocněním. Navíc si zde byla k vidění i nová kolekce spodního prádla z Marks speciálně vytvořené pro onkologické pacientky.

Praktické zkušenosti i užitečné rady od odborníků zde mohou ženy získat denně od 11. do 19. hodiny, až do 21. června.  

V předchozím ročníku využilo této možnosti na 4000 žen a dívek, které navštívily náš stánek v obchodních centrech po celé republice během naší road show,“ uvedla ředitelka obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius Michaela Tůmová.

Zmínila i další možnosti, jak se dozvědět informace o správném postupu samovyšetření: „Naše speciální aplikace pro mobilní telefony nabízí nejen postup krok za krokem, ale je především praktickým pomocníkem, který ženy každý měsíc upozorní, že teď je ta nejlepší doba najít si deset minut na samovyšetření.“

Vznik projektu Ruce na prsa iniciovaly před časem samy dívky, které měly rakovinu prsu a chtěly poukázat na výskyt tohoto závažného onemocnění také u mladých žen. Ty, které našly odvahu a podělily se o svůj příběh, zachytila fotografka Petra Ficová a už od samého začátku doprovází tuto kampaň.

Preventivní projekt obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius probíhá ve spolupráci s Aliancí žen s rakovinou prsu. Patronkou kampaně je členka výboru České onkologické společnosti a přední česká onkoložka Doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. Mediálním partnerem jsou regionální Deníky VLP.

Věděli jste, že...

... až 30 procent případů rakoviny prsu odhalí partner?

...ročně se počet diagnostikovaných případů zvyšuje až o 7000?

... 2 miliony žen mezi 20 - 45 lety ještě nespadá do pravidelného mamografického screeningu?

... rakovina prsu se objevuje i u mužů? Muži tvoří 1 procento všech karcinomů prsu

... karcinom prsu v těhotenství zhoršuje prognózu celkového přežití o 3 procenta, ale v době kojení až o 48 procent?

... pokud překonají hormonálně závislý karcinom prsu starší dámy, většinou se dožívají vysokého věku ve velmi dobrém stavu?    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám