Hlavní obsah

Brigádní generál popřál nové hasičské Tatře 815-7 hodně zachráněných životů

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbor dobrovolných hasičů Dobruška dostal od města Dobrušky novou hasičskou cisternu CAS 30 T 815-7, která bude umístěna v Domašíně u Dobrušky.

Foto: Jana Melicharová

Výjezdová jednotka SDH Domašín před novou Tatrou 815-7

Článek

Na středu 4. října domašínští dobrovolní hasiči určitě nezapomenou. Jejich výjezdová jednotka, která společně s výjezdovou jednotkou z Dobrušky tvoří SDH města Dobrušky, dostala od města Dobrušky zbrusu novou hasičskou Tatru 815-7 s nástavbou od THT Polička.

Atmosféra na návsi v této malebné obci kousek od Dobrušky byla opravdu slavnostní. Vždyť kdy se stane, aby sem zavítal brigádní generál! Byl jím Ing. František Mencl, ředitel HZS Královéhradeckého kraje. A nebyl tady sám. Dalšími hosty byli plk. Ing. Martin Král, ředitel Územního sboru HZS Rychnov nad Kněžnou, starosta města Dobrušky Ing. Petr Lžíčař, místostarosta Ing. Petr Poláček, velitel HZS Dobruška nadp. Vít Klouček, referent krizového řízení MÚ Jaroslav Bořek a p. Aloiz Šeliga, který v samotném závěru novou cisternu vysvětil.

V úvodním slově starosta Ing. Petr Lžíčař připomenul, že je to poprvé v novodobé historii města, kdy je dobrovolným hasičům předáno úplně nové hasičské auto. Dále zdůraznil, že je rád, že se mezi námi najdou lidé, kterým je dobrovolná hasičská práce více než vlastní blaho.

Velitel výjezdové jednotky SDH Domašín Josef Svatoň pak slavnostní program doplnil o pár údajů z historie sboru: „Když jsem v roce 1991 přebíral jednotku jako velitel, měli jsme v užívání stříkačku PS 8 a přívěs tažený traktorem a většina členů družstva ještě nebyla plnoletá. V roce 1999 pak přišla Škoda 1203. Postupně jsme ale dospívali a i tato Škoda 1203 nám byla malá. A tak se na návsi v Domašíně objevila Avie Furgon. Rok 2009 pak byl v naší činnosti zlomový. To jsme si pořídili Pragu V3S. Zakoupili jsme tak dva starší stroje a ze dvou vytvořili jeden. Přes zimu jsme jezdili s Avií a Vejdou, ale protože Avie na sněhu nebyla nic moc, přišla Mitsubishi L 200, za kterou jsme po opravě připojili i člun. V roce 2011 jsme ale všechny stroje prodali a pořídili si auto zase větší, na náves přijel LIAZ MTS, se kterým jsme jezdili až do roku 2014. Mezitím jsme za podpory města přestavěli hasičárnu, neboť jsme bezúplatným převodem od HZS získali Tatru 815 a za práci na hasičárně pak Volkswagen Transporter. Tím skončila éra vozů, které vlastnilo domašínské SDH… A nyní se píše rok 2017 a před námi stojí zbrusu nová Tatra 815-7. Ale to už je nová historie SDH Domašín.“

V závěrečných slovech pak brigádní gen. Ing. F. Mencl připomenul, že je rád, že se podařilo zrealizovat projekt EU a aby vozidlo sloužilo nejen hasičům a městu, ale hlavně lidem.

Tečkou za velmi příjemným slunečným odpolednem v Domašíně u Dobrušky pak bylo samotné vysvěcení a požehnání nové Tatře 815-7 p. Aloizem Šeligou.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám