Hlavní obsah

Břevnov chystá svůj premiérový festival minipivovarů

Novinky, Jaroslav Duffek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná sezóna pivních festivalů. Letošní první v Praze se uskuteční v pátek 1. května od 12 do 22 hodin u Břevnovského kláštera v Praze 6. Představí produkci minipivovarů formou degustace.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Vzniká stále více minipivovarů, v současnosti jich je v České republice přes 270. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost ochutnat výrobky od dvaceti vybraných minipivovarů z celé ČR. Celkem bude na čepu 80 druhů piv.

Již tradičně se bude čepovat Granát 14° od Herolda i další pivovary nabídnou piva zajímavých názvů. Např. Dobrák 16°, Baštýř 10°, Vídeňský ležák 12°, Lounský žejdlík 11°, Valašský Fojt 12°, Mazel 12°, Mastník 11°, Divočák 10°, ALEnt ZLoun 15° a mnoho dalších. Pivovary přivezou i upomínkové předměty jako tácky, trička, etikety, sklenice a jiné sběratelské předměty.

Na odpoledne jsou pro návštěvníky připraveny soutěže a volba nejlepšího piva.

Na pódiu vystoupí Skupina Flám, Žízeň Litvínov a Elán Revival. Večer mohou návštěvníci sledovat hokejový zápas Česko - Švédsko na MS.

I mlsné jazýčky si přijdou na své. K zakoupení budou oblíbené grilované klobásy, rozpečené ovčí sýry, grilované brambory s Raclettem, hamburgery, ryby, bramborové spirálky, palačinky, trdlo a další. Součástí akce jsou i atrakce pro děti. Např. skákací hrad, nafukovací skluzavky, kolotoč, malování na obličej aj.

V rámci festivalu budou zpřístupněny prostory břevnovského kláštera. Ten byl založen druhým pražským biskupem sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993.

Lze předpokládat, že brzy po vzniku kláštera vznikl, jako součást jeho hospodářského zázemí, i pivovar. Jeho existenci nepřímo dokládá listina z poloviny 13. století, v níž papež Innocenc IV. nařizuje zrušit zákaz sv. Vojtěcha pražským měšťanům vařit v době neúrody pivo na prodej. To bylo možné pouze v klášterním pivovaru nejstarším známém pivovaru v Čechách.

Vstup na akci je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám