Hlavní obsah

Bohumín zná nejlepšího čtenáře, nejčastěji zněly úryvky z Harryho Pottera

Novinky, Lucie Balcarová

Osmý ročník soutěže O nejlepšího čtenáře zná vítěze. Nejlépe se s interpretací neznámého textu poprala deváťačka Eliška Jendřejková z Masarykovy základní školy v Bohumín. Ta ve své kategorii nenašla konkurenci a stala se i absolutní vítězkou.

Foto: Magdaléna Fedorowiczová
Článek

Soutěž už tradičně pořádala bohumínská knihovna K3 pro žáky druhého stupně bohumínských škol. Dvaadvacet dětí, které do soutěže nominovali jejich pedagogové, si mohlo vybrat svou oblíbenou knihu a z ní četlo krátký úryvek. Pak si soutěžící vylosovali neznámý text, který museli přednést před tříčlennou porotou.

Ta hodnotila nejen techniku řeči a výslovnost, ale i intonaci, originalitu četby či porozumění stylu autora. „Při volbě vlastního textu soutěžící nejčastěji sahali do regálů pro Harryho Pottera. Neznámý text pečlivě vybírala knihovnice dětského oddělení Jana Giecková podle oblíbenosti jednotlivých titulů s ohledem na věk soutěžících,“ vysvětlila vedoucí knihovny Magdaléna Fedorowiczová s tím, že soutěž má podpořit čtenářskou gramotnost.

Projev soutěžících dokazoval, že i v dnešní době je kniha přirozenou součástí života dětí. Porota tak měla těžký úkol vybrat, kdo si zaslouží diplom a dárek v podobě barevného zápisníku na poznámky z knih.

V nejmladší kategorii měl nejpřesvědčivější přednes Adam Rozbroj (Gymnázium Františka Živného), mezi sedmáky uspěla Kateřina Koktová (ZŠ Čs. armády), kategorii osmých tříd ovládla Zuzana Plášková (Masarykova ZŠ) a mezi deváťáky excelovala Eliška Jendřejková (Masarykova ZŠ), která si odnesla i cenu absolutní vítězky. Zvláštní cenu poroty pak získala Valérie Vachtarčíková (Masarykova ZŠ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám