Hlavní obsah

Bohumín zamítl další žádosti o doplatky na bydlení pro lidi z ubytoven

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radní Bohumína projednávali další várku žádostí o souhlas s doplatkem na bydlení pro obyvatele ubytoven. Tentokrát šlo o 42 žádostí, které se týkaly 66 ubytovaných. Ty radnici zaslal úřad práce v době od 26. května do 8. července. Radní opět neudělili ani jeden souhlas.

Foto: Pavel Čempěl

Jedna ze soukromých ubytoven v Bohumíně.

Článek

„Vyzýváme úřad k dodržování zákona o hmotné nouzi a respektování stanoviska obce. Pokud se i přes naše nesouhlasy rozhodne úřad práce doplatky vyplatit, doporučujeme, aby je poskytl pouze na dobu omezenou, a to tři měsíce, které jsou dostačující k tomu, aby si lidé z ubytoven našli přiměřené bydlení,” uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Zároveň radní vyzvali úřad práce k tomu, aby za odůvodněné náklady na bydlení nepovažoval automaticky 90 procent normativních nákladů, ale důsledně využíval paragraf 34 zákona o pomoci v hmotné nouzi a zohlednil vyplacení dávek jen ve výši místně obvyklých nákladů na bydlení.

„Není přece možné, aby se za užívání městských bytů platilo mnohem méně než za pokojíček se čtyřmi postelemi a toaletou na chodbě v ubytovně. A aby to vše proplácel úřad práce. Apelujeme proto na vyplácení dávek jen ve výši místně obvyklých nákladů na bydlení,” doplnil starosta.

V Bohumíně vlastní město 4300 bytů. Ty volné město přiděluje v licitacích a výše nájemného lze proto považovat za tržní. Průměrná cena vylicitovaného nájemného v roce 2014 byla 57,58 korun za m². „V ubytovnách platí pětičlenná rodina za pokojík o rozloze 20 m² nájem ve výši 9 150 korun, což dělá 457 korun za metr čtvereční. Takovou cifru přece nelze považovat za odůvodněný náklad na bydlení,” upřesnil starosta Petr Vícha.

Z žádostí, kterými se v úterý radní zabývali, například vyplynulo, že polovina lidí z ubytoven trvale "žije" na radnici. A u 16 ze 42 žádostí eviduje město mezi žadateli dluh na nájmu či službách včetně penále za užívání městského bytu. Celkem dluží městu téměř jeden milión korun. V souvislosti s ubytovnami registruje město asi 130 žádostí o městský byt.

„S politováním však musím konstatovat, že řada lidí, která žádá o mimořádné přidělení bytu, má u města dluhy, a těmi se proto bytová komise zabývat nebude,” dodal Petr Vícha.

Město chce nabídnout těm, kteří si pomoc zaslouží, ve spolupráci s Armádou spásy i jinými organizacemi lepší bydlení než v ubytovně. Budou však muset dodržovat přísné podmínky. Zároveň však město musí mít jistotu a garanci, že na takto uvolněná místa v ubytovnách nenastoupí další uchazeči o sociální dávky.

„Ubytovny mají sloužit jako přechodné bydlení, ne jako dlouhodobé či trvalé. Doporučujeme nájemníkům ubytoven, aby si urychleně hledali jiné bydlení. Náš sociální odbor jim nabízí svou veškerou pomoc. Pokud nevyužijí situace a nenajdou si odpovídající bydlení teď, může se stát, že v budoucnu už bude možností méně. Protože tento byznys dříve či později zmizí. Ministerstvo práce a sociálních věci i ministerstvo vnitra si problém uvědomují a chystají změny v zákoně, které to ukončí,” dodal Petr Vícha.

Dohromady Bohumínští evidují 166 žádostí o souhlas s doplatkem na bydlení, které se týkají 276 lidí. Souhlas s doplatkem radní neudělili ani jeden.

V Bohumíně za poslední tři roky, po změně systému výplat dávek, vzrostl počet ubytoven ze tří na deset. Dnes je obývá asi 450 osob.

Výběr článků

Načítám