Hlavní obsah

Bohatý sobotní program v Jeseníkách: gastrofestival, dožínky, hodová veselice a závody amatérů

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní počasí láká k netradičnímu prožití prvního zářijového víkendu. Jak ho lze strávit v Jeseníkách v sobotu 2. září 2017?

Foto: Dagmar Návratová

Gastrofestival Ochutnej Osoblažsko začíná v sobotu 2. září půlhodiny po poledni. Snímek z loňského pátého ročníku.

Článek

Devatenáct soutěžících týmů se přihlásilo do šestého ročníku gastrofestivalu Ochutnej Osoblažsko. Do místního parku v Osoblaze se například chystají mladí hasiči ze Slezských Rudoltic, kteří uvaří šišky s mákem. Halušky na tři způsoby představí kuchařské týmy z Osoblahy a Vysoké. Ve Slezských Pavlovicích se rozhodli pro nakládané tvarůžky a z arnoltovické farmy přivezou kozí klobásky.  Obyvatelé z Hlinky chtějí uspět se zabijačkovým smažákem, akční skupina Rozvoj Krnovska se pochlubí „vychytaným borščem“ a Klub přátel osoblažské úzkokolejky napeče škvarkové zelňáky.

„Všechny speciality vyhodnotí sedmičlenná porota složená z pěti starostů Osoblažska a dvou profesionálních kuchařů,“ uvedla Martina Jalamasová z Mikroregionu – Sdružení obcí Osoblažska, který gastrofestival tradičně pořádá. Kulinářské soutěžní představení začíná půlhodiny po sobotním poledni. Tedy v čase vyhovujícím i těm, co z okolních obcí do Osoblahy dorazí po úzkokolejné železniční trati. Vláček s parní lokomotivou vyjíždí z Třemešné v 10.45 a motorový vlak v 11.30 hodin.

K účasti na šestém ročníku Zlatohorské magistrály se přihlásilo již přes sto milovníků horských kol. Oblíbený závod na tratích dlouhých 20 a 40 kilometrů začíná v Horním údolí přesně o sobotním poledni.

Tradiční Jesenické dožínky v Domašově pořádá i letos obec Bělá pod Pradědem ve spolupráci se Zemědělským družstvem Jeseník. Dožínkový průvod se vydá v 11.30 hodin od Relaxcentra k ovčínu, kde pak fanfáry trubačů zahájí slavnost zemědělců a jejich příznivců.  Mohou se těšit na bohatý program. Do Domašova například dorazí Maxim Turbulenc, Bubeníci, Kelt Grass Bend ze Stránského, dechovka Jesenická 12 a další účinkující.

Na tradiční Bukovské hody zve obec Bernartice. V sobotu o 16. hodině v zámečku Buková začíná veselice, k poslechu a dobré náladě zahraje kapela Morava. Bude se i soutěžit. Například o nejlepší domácí bramborovou a dýňovou pochoutku. Ten, kdo bude nejrychlejší v kutálení balíků slámy, zvítězí v klání o Bukovského siláka. Na odpoledne plné zábavy pak naváže večerní taneční zábava se skupinou Flaskinet.

Devítihodinový česko-polský hudební festival S muzikou boříme hranice pořádá Městské kulturní středisko v Javorníku společně s mysliveckým spolkem Chlum. Na místní střelnici vystoupí  Kaliber a Different z Polska, dále kapela Plán B a revivalové skupiny Freddie Mercury a Kabát Morava. Začátek festivalu je v 15 hodin.

Na letní závod amatérů v Mikulovicích zve místní automotoklub. Jezdit se bude na uzavřeném pětikilometrovém okruhu, prezentovat se mohou rovněž recesisté na mopedech, babetách a zahradních sekačkách. Všechny věkové kategorie jsou zvány do závodu cyklistů, koloběžkářů a běžců. Dospělí pak do soutěže v ruční páce a pití tupláku na čas. Celodenní program zakončí v 19 hodin Rockový nářez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám