Hlavní obsah

Bílovec na Martina rozzáří patchworkové květy máku, trh i lampionový průvod

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bílovci se v sobotu 11. listopadu uskuteční již desátý ročník trhu konaného vždy v den svatého Martina. Tento svátek město oslaví celodenním kulturním programem, jenž bude jarmark provázet poprvé v jeho novodobé historii.

Foto: Jiří Velký

V sobotu 11. listopadu se v Bílovci koná nejen trh, ale také pietní akt k uctění Dne válečných veteránů.

Článek

Od 9.30 hodin do 11. 30 hodin zahraje k poslechu kapela Slatinský Schrummel, v 11.11 hodin bude v knihovně na Slezském náměstí zahájena ochutnávka svatomartinských vín a od 13 do 15 hodin vystoupí kapela Michal Tučný Revival Band.  

Během dne si zhruba v padesáti stáncích budou návštěvníci moci nakoupit vánoční dárky v podobě ručně malovaných triček, šperků a jiných drobností, k mání bude jmelí, svícny, baňky i další dekorativní předměty s vánoční tematikou. Občerstvit se budou moci zabijačkovými dobrotami, chybět nebudou jitrnice, jelita, prdelanka a grilované klobásy.

„Trh pořádáme tradičně v den svátku svatého Martina, kterému je zasvěcen také bílovecký kostel svatého Mikuláše. Tentokrát to vyšlo na sobotu, den volna, proto bude na náměstí pro všechny hosty připraven stan s posezením a živou hudbou," uvedl starosta města Pavel Mrva a pozval občany na svatomartinské občerstvení.

Od 13 hodin totiž bude spolu s ostatními radními rozdávat na náměstí koláče, svařené víno a chleba se sádlem a škvarky. Návštěvníci Martinského trhu dostanou jako symbol odporu proti válce makový květ, o němž už v roce 1915 psal ve své básni V polích flanderských kanadský chirurg John McCrae. Tehdy šlo o jeho reakci na smrt spolubojovníků.

Tři sta kusů makových květů o průměru zhruba 8 centimetrů vyrobily pro město Bílovec členky místního patchworkového klubu. „Věnovaly jsme výrobě vlčích máků zhruba dva pátky," říká vedoucí dvanáctičlenného klubu Anna Římanová. „Scházíme se pravidelně už téměř pětadvacet let, některé členky dojíždějí až z Vítkova nebo Fulneku, baví nás tvořit něco nového a hezkého. Třeba klientům nově zrekonstruovaného domova pro seniory v Bílovci jsme na jaře věnovaly dvě patchworkové deky."

V kostele svatého Mikuláše pak bude v 17 hodin uctěna památka 158 občanů Bílovce padlých v první světové válce a poté čtyři jezdci v historických uniformách na koních ze stáje Zdeňka Ševčíka v Klimkovicích doprovodí účastníky lampionového průvodu až na hřbitov v Bílovci, kde se u památníku padlých uskuteční v 17.30 hodin pietní akt k uctění Dne válečných veteránů.

„Lampionový průvod, kterého se každoročně účastní až 500 lidí, bude určitě hezkým vyvrcholením letošního jubilejního desátého ročníku našeho Martinského trhu," dodal starosta Pavel Mrva. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám