Hlavní obsah

Bílé Karpaty potěší milovníky přírody

Novinky, Antonín Šácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoustu přitažlivých míst nabízejí svým návštěvníkům Bílé Karpaty. Zejména milovníci přírody tuto oblast ocení.

Foto: Antonín Šácha

Pohled k Beskydům.

Článek

Do oblasti Bílých Karpat, ideálního místa pro pěší turistiku, se lze dostat autem po silnici č. 50 ve směru na Starý Hrozenkov. Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty se rozkládá na ploše o rozloze 715 kilometrů čtverečních - jedním z možných cílů tu může být například Mikulčin vrch s nadmořskou výškou 800 metrů.

Za krásného počasí se odtud dá dohlédnout na Bošáckou dolinu, Velký Lopeník (911 m. n. m) s dřevěnou rozhlednou. Výška rozhledny dokončené v roce 2005 je 20 metrů a symbolizuje přátelství Čechů a Slováků.

Díky nadmořské výšce je cesta k rozhledně fyzicky náročnější, ale dostupná ze všech stran - a to jak pěšky, tak na kole. Odměnou je pohled na vrchol Velké Javořiny (970 m. n. m.), nejvyšší místo Bílých Karpat, a budete-li mít štěstí na počasí, naskytne se vám za odměnu pohled také na Vysoké Tatry, Beskydy, Pálavu, Jeseníky a někdy dokonce i na předhůří Alp.

Ale vraťme se na Mikulčin vrch, kde nás čekají i naučné stezky. Po jedné z nich se lze dostat k nově opravenému zámku Nový Světlov v nedalekých Bojkovicích. Na zámku je muzeum s tradicí řemesel, jež se v této oblasti provozovala.

Naučná stezka Koménka je zvlášť zajímavá turistická trasa, která zájemce dovede do Komně podél potoka Koménky s překrásným údolím a nivami. V Komni je muzeum učitele národů Jana Amose Komenského. Komňa byla letos vyhlášena jako Vesnice roku 2011.

Veškeré turistické trasy jsou tu velmi dobře značeny a to nejen pro pěší, ale taky pro cyklisty. Automobilistům zde slouží velké parkoviště. Na Mikulčině vrchu návštěvníci kromě krásné přírody a dalekých výhledů naleznou také turistické a horské restaurace s ubytováním - např. penziony Patrik a Arnika. Z parkoviště směrem na Vyškovec se nachází horská restaurace Valmont (a pokud se vydáte rovnou za nosem, dojdete po zhruba třiceti minutách na státní hranici se Slovenskem).

Reklama

Výběr článků

Načítám